Marktoverzicht: Haast onveranderd het weekend in

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen hielden vrijdag pas op de plaats na de bewegingen gisteren na de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank en de persconferentie van voorzitter Mario Draghi. Ook het doortrekken van orkaan Irma richting Amerikaans vasteland zorgde voor een afwachtende houding bij beleggers, evenals het risico dat Noord-Korea dit weekend weer een rakettest zou uitvoeren.

Winstwaarschuwing op Euronext Amsterdam van Akzo-Nobel ( -0,8%), het Nederlandse chemie- en verfbedrijf dat in de eerste jaarhelft nog in het nieuws was door een meervoudige overnamepoging van het Amerikaanse PPG Industries. Maar het management weigerde halsstarrig zelfs maar met de Amerikanen aan tafel te zitten. Nu moest Akzo Nobel met een winstwaarschuwing uitpakken en aangeven om diverse redenen dat de vooropgestelde 100 miljoen euro winst niet zal worden gehaald. Voorts werd gemeld dat kort nadat de CEO Buechner omwille van ziekte was opgestapt nu hetzelfde gebeurt met CFO Maelys Castella. Er wordt met spoed naar een opvolger gezocht.

Het Leuvense biotechbedrijf Thrombogenics (+4,3%) kon naar aanleiding van de halfjaarcijfers laten zien dat de verbranding van cash onder controle is en dat de kaspositie nog 65,1 miljoen euro bedraagt. De omzet bleef met 2,7 miljoen euro mager. Maar de focus verschuift weer meer naar de pijplijn, waar Thrombogenics vier ijzers in het vuur heeft en de focus nu ligt op diabetische oogziekten. Het Leuvense biotechbedrijf was wat uit de gratie verloren, maar wil in 2018 met (pre)klinische resultaten opnieuw in de belangstelling komen.

Op Euronext Brussel waren er nog de halfjaarcijfers van de holdings Sofina (+1,7%) en Brederode (+3,6%). Vooral die laatste werd beloond voor het cijfermateriaal. Beiden wisten een gevoelige stijging van het nettoresultaat bekend te maken, maar vooral ook een fraaie toename van de intrinsieke waarde van de portefeuille. Iets wat de aandeelhouders duidelijk wisten te appreciëren.

Maandag is het uitkijken naar de industriële productie in Italië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content