Marktoverzicht: Greenyard broedt op kapitaalverhoging om Dole over te nemen

Hein Deprez, topman van Greenyards © belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Het Belgische groenten- en fruitbedrijf voert vergevorderde gesprekken om zijn Amerikaanse sectorgenoot Dole over te nemen. Voor Greenyard wordt dat een stevige brok om te verteren.

De Europese beurzen begonnen nog fluks aan de handelsdag, maar ze eindigden in mineur. Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, stak stokken in de wielen van de kerstrally door erop te hameren dat de Europese Centrale Bank in september moet stoppen met haar stimuleringsbeleid. Een meerderheid van de ECB-bestuurders wil daar nog geen einddatum op plakken. De Europese langetermijnrentevoeten schoten enkele basispunten hoger.

De Bel-20 beperkte het verlies tot 0,09 procent door de koersstijging van zwaargewichten als UCB en KBC. De rij werd gesloten door Galapagos en Engie, dat een neutraal advies en een koersdoel van 15 euro opgeplakt kreeg door Credit Suisse.

In Duitsland is het vertrouwen van de ondernemers in december lichtjes gedaald, na de recordniveaus van de voorbije maanden. De kleine daling zou eerder te maken hebben met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt dan met de moeilijke regeringsvorming in Duitsland.

Wall Street kan in de eerste uren van de handel de verse records van gisteren niet vasthouden. Beleggers wachten gespannen af of de Amerikaanse president Donald Trump de aangekondigde belastinghervorming goedgekeurd krijgt in het Amerikaanse Congres. De Amerikaanse bedrijven zijn de grote winnaars van die hervorming. Het nominale tarief van de vennootschapsbelasting zou zakken van 35 naar 21 procent. De belastbare grondslag wordt wel breder gemaakt door een aantal aftrekposten te schrappen.

Volgens analisten verhoogt die hervorming de nettowinst van de Amerikaanse bedrijven gemiddeld met een kleine 10 procent. De Amerikaanse beurzen hebben dit jaar al een serieuze voorafname gedaan op dat belastingcadeau. De cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhouding is op Wall Street opgelopen tot ongeveer 30. Dat is 40 procent hoger dan het historische gemiddelde. Het afspringen van de belastinghervorming zou de beurzen daarom een fikse kater bezorgd hebben.

Op de Brusselse beurs wikken en wegen beleggers de grootse overnameplannen van Greenyard (-0,53%). Het Belgische groenten- en fruitbedrijf voert vergevorderde gesprekken om zijn Amerikaanse sectorgenoot Dole over te nemen. Voor Greenyard wordt dat een stevige brok om te verteren. Greenyard heeft een ondernemingswaarde van 1,2 miljard euro, terwijl Dole gewaardeerd zou worden op een ondernemingswaarde van 2,1 miljard euro. Om die overname te financieren en de schuldgraad binnen aanvaardbare normen te houden, zal Greenyard zijn kapitaal moeten verhogen. Analisten spreken over een kapitaalverhoging van 500 à 840 miljoen euro. Dat is veel, aangezien de marktkapitalisatie van Greenyard 870 miljoen euro bedraagt. Die mogelijke stevige verwatering van de aandeelhouders weegt op het aanvankelijke enthousiasme dat beleggers toonden voor de deal.

Greenyard tast diep in de buidel, want Greenyard is bereid 11,5 keer de bedrijfscashflow van Dole te betalen. Concurrenten zoals Del Monte noteren op dit ogenblik tegen lagere waarderingen op de beurs. Greenyard zal voor de uitdaging staan om Dole snel en succesvol te integreren, om zijn schuldenlast af te bouwen. De voorbije jaren maakte Dole verlies en genereerde het geen vrije kasstromen, waar de schulden kunnen worden afgelost.

Woensdag zal alle aandacht gaan naar de stemming in de Amerikaanse Senaat over de belastinghervorming van president Donald Trump.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content