Marktoverzicht: Europese beurzen gezapig omhoog

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

In afwezigheid van handel op Wall Street wegens Thanksgiving bleven de Europese beurzen dicht bij de slotniveaus van gisteren. Al werd een mindere start toch vrij snel in winst omgezet na hernieuwde hoop voor de regeringsvorming in Duitsland en cijfers dat de jobcreatie in de Europese Unie op het hoogste peil in zeventien jaar staat.

Weinig of geen verrassingen in de halfjaarresultaten van Gimv (-1,2%). De portefeuillemaatschappij zit in een fase van oogsten en kon een portefeuillerendement op jaarbasis van 17,2 procent voorleggen.

Maar in de afgelopen zes maanden werd een adempauze ingelast met relatief weinig nieuwe investeringen en desinvesteringen. Sinds begin oktober is er wel sprake van een enige versnelling.

De financiële middelen om te investeren zijn aanwezig, want op 30 september was er een kaspositie van bijna 287 miljoen euro. Het eigen vermogen per aandeel bedroeg 48,5 euro. Het nettoresultaat kwam uit op 62,6 miljoen euro (2,46 euro per aandeel), conform de verwachtingen.

Hal Trust (+0,2%) op Euronext Amsterdam wordt vaak vergeleken qua profiel en door de historie met Ackermans &van Haaren. Maar de Nederlandse portefeuillemaatschappij heeft duidelijk een mindere periode.

Belangrijke participaties als Boskalis en Vopak presteren al geruime tijd ondermaats door de link met de olie(diensten)sector, maar onlangs is daar ook GrandVision, de groep boven de Pearle-brillen keten, bijgekomen door toegenomen concurrentie.

Gevolg is dat na zes maanden van het lopende boekjaar de intrinsieke waarde per aandeel is gezakt van 162,5 euro per aandeel naar iets minder dan 158 euro per aandeel. Dit terwijl de Europese beurzen hoger zijn gegaan.

Een van de sterkste uitschieters in Brussel was ASIT Biotech (+10,6%). Een serieuze opsteker voor de biotechbedrijf dat zich richt op allergie-immunotherapieproducten. Want amper een maand geleden kreeg de koers nog een dreun van 30 procent toen de studie voor huisstofmijtenallergie moest worden stopgezet wegens geen verbetering tegenover de placebo-groep.

Vandaag hebben de Europese autoriteiten een tweede patent toegewezen voor de ASIT+-allergieproducten met bescherming tot in 2032. Het goede nieuws is extra meegenomen omdat de aandeelhouders op 7 december moeten stemmen over een geplande kapitaalverhoging van 3 miljoen extra aandelen.

Vrijdag is het uitkijken naar de IFO-indicator, die de Duitse ondernemersvertrouwen meet, de werkloosheid in Frankrijk en de industriële bestellingen in Italië. Daarnaast zijn er de halfjaarcijfers van RealDolmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content