Marktoverzicht: eens te meer hopen op Draghi
Beleggers gaan er vanuit dat ECB-voorzitter Mario Draghi dat de monetaire versoepeling (QE) met zes tot negen maanden wordt verlengd.
De Europese aandelenmarkten zetten hun herstel voort. Beleggers gaan er vanuit dat ECB-voorzitter Mario Draghi morgen na afloop van de vergadering aankondigt dat de monetaire versoepeling (QE) met zes tot negen maanden wordt verlengd en de ECB dus niet tot maart 2017, maar tot september of december elke maand voor 80 miljard euro obligaties zal opkopen. Dit omwille van de politieke onzekerheid en het matige economische herstel in de eurozone.
De banksector was net als gisteren de koploper in de stijging. Er is steeds meer hoop op een regeling voor de Italiaanse banken, en bovendien kwam Credit Suisse (+7,3%) met de aankondiging dat de Zwitserse vermogensbeheerder en zakenbank voor 1 miljard Zwitserse frank extra kostenbesparingen doet om de dalende inkomsten te compenseren. Want zowel de inkomsten uit vermogensbeheer als uit zakenbankieren staan bij Credit Suisse al enige tijd onder druk. De enige remedie de nieuwe topman Tidjane Thiam ziet, is een nieuw kostenbesparingsprogramma. De beurs ging daar vandaag wel duidelijk in mee.
De aandeelhouders zoals John de Mol zullen het met lede ogen aanzien, maar de koers van PostNL (-14,5%) kreeg een serieuze pandoering na het definitief afwijzen van het overnamebod van bpost (+0,7%) door de raad van bestuur van de Nederlandse groep. Tot nader order moet PostNL verder als onafhankelijke maatschappij en onder meer door de pensioenlasten maakt dat het naar boven brengen van de echte waarde van de onderneming tijdrovend.
Solvay (+1,9%) was een uitblinker in de Bel-20-index omdat het in tegenstelling tot bpost er wel in geslaagd is een deal te sluiten. Het betreft de verkoop aan de private-equit-speler Blackstone van de producent van sigarettenfilters Acetow voor een ondernemingswaarde van 1 miljard euro. Acetow stond op de verkooplijst en de prijs ligt in lijn met de verwachtingen van analisten. De verkoop moet gezien worden in de schuldenafbouw na de grote overname van het Amerikaanse Cytec in 2015.
Ook Sipef (+1,3%) heeft zijn slag thuisgehaald door een akkoord te bereiken om de twee andere aandeelhouders in de joint venture Agro Muko, die bijna 20.000 hectare plantages (hoofdzakelijk palmolie, maar ook rubber) in Indonesië herbergt, uit te kopen. Hierdoor verwerft Sipef 95 procent van Agro Muko en breidt het de plantages in beheer met bijna 10.000 hectare uit. De prijs per hectare ligt wel hoger dan de eigen waardering, maar het is bijzonder moeilijk in Indonesië om nog duurzaam ontwikkelde plantages te kopen. Terwijl Sipef toch de ambitie heeft tegen 2025 de oppervlakte van de bewerkte plantages op te trekken van circa 55.000 hectare nu tot 100.000 hectare.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier