Marktoverzicht: economische groei geeft Europese beurzen duwtje in de rug

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beursdag ontspon zich onder goed gesternte. Cijfers van Eurostat toonden aan dat het economische herstel in de eurozone breed gedragen wordt.

De Italiaanse economie groeide voor het tiende kwartaal op rij. Vooral de Nederlandse economie en een aantal Oost-Europese economieën waaronder Roemenië, Tsjechië en Polen groeiden sterker dan verwacht.

De beleggers namen wel een afwachtende houding aan, omdat vanavond het verslag van de jongste Fed-vergadering online wordt gezet. Het is afwachten hoe verdeeld de meningen zijn onder de bestuurders van de Amerikaanse centrale bank en het is uitkijken naar hints over de te volgen monetaire strategie.

De EuroStoxx50 won 0,7 procent. De Bel-20 ging 0,6 procent hoger tot 3954,08 punten. De sterkste stijging was voor rekening van de Frère-holding GBL (+1,6%). De sterkste daling kwam op conto van de luierproducent Ontex (-0,7%). GBL heeft onder meer een participatie van 13,5 procent in Ontex, naast vele andere participaties. Gisteren gingen de moederholding en het dochterbedrijf verschillende richtingen uit.

Het Duitse bedrijf Curetis (-5,5%) was misschien wel het grootste kneusje van de beursdag. Curetis heeft een dubbele notering op Euronext Brussel en Amsterdam. Het bedrijf maakte in de eerste jaarhelft bijna 10 miljoen euro nettoverlies, tegenover bijna 7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet lag in de eerste zes maanden van 2017 met 595.000 euro ongeveer 9 procent lager dan een jaar eerder en de kosten waren iets hoger. Er werd ook iets meer cash verbrand (7 miljoen euro) dan in dezelfde periode vorig jaar (6 miljoen euro). Volgens Stéphanie Put, analist van Degroof Petercam, heeft Curetis nog voldoende in kas om het tot midden 2018 uit te zingen.

Het bedrijf verwacht in de tweede jaarhelft een goedkeuring voor het gebruik van Unyvero Analyzers voor de opsporing van infecties van de luchtwegen in de Verenigde Staten. Er zijn in het tweede kwartaal slechts 10 van de minilabs van Curetis geïnstalleerd, rekent Put voor. Eind juni stond de teller op 161 Unyvero Analyzers in totaal. Curetis mikt er ook niet langer op dat er tegen eind 2017 200 à 240 Unyvero Analyzers in gebruik zullen zijn, maar houdt het voorzichtig op meer dan 200.

En dan waren er nog twee nieuwtjes over Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, die op de ene of de andere manier te maken hebben met de Nederlandse vastgoedmagnaat en biotechbelegger Adrianus Van Herk. Heijmans (+10,9%) was de grote uitblinker op het Nederlandse Damrak. Voor het eerst sinds 2011 schrijft het bouw- en infrastructuurbedrijf weer zwarte cijfers, zowel in het onderliggende resultaat als in het nettoresultaat, zoals CEO Ton Hillen het uitdrukt. De nettowinst bedroeg in de eerste jaarhelft 20 miljoen euro, tegenover 12 miljoen euro nettoverlies in de eerste jaarhelft van 2016.

De nettoschuld is teruggebracht tot 45 miljoen euro, tegenover 77 miljoen euro een jaar geleden. De schulden zijn onder controle, mede dankzij de verkoop van buitenlandse onderdelen. De woningverkoop steeg weer licht. Ook bij de afdeling infrastructuur gaat het volgens Heijmans beter, maar daar moet wel nog de bittere pil worden doorgeslikt van een verlies van 11 miljoen euro op de bouw van de A9-autosnelweg.

Analisten zijn positief over de turnaround die bij Heijmans wordt ingezet, maar waarschuwen tegelijk dat Heijmans weinig achter de hand heeft om nieuwe tegenvallers op te vangen na de verkoop van de Belgische en de Duitse activiteiten. En de meeste vinden dat Heijmans nog moet bewijzen dat het structureel rendabel kan blijven.

Het was wel een goede dag voor de portefeuille van de Nederlandse vastgoedmagnaat Adrianus Van Herk, die zijn centen ook wel eens in Belgische biotechaandelen stopt. Hij heeft participaties in zowel Heijmans als BAM (+2,2%), dat ook kon meesurfen op de positieve golf van Heijmans. Van Herk halveerde zijn belang in Heijmans acht jaar geleden, nadat hij voormalige bestuurders van wanbeleid had beschuldigd en trok daarna zijn belang in BAM op.

Voorts kwam ook nog het bericht dat Van Herk aandelen van de vastgoedgroep Wereldhave (+0,1%) heeft gekocht, waardoor zijn participatie boven de drempel van 3 procent komt en aangemeld moet worden bij de Nederlandse toezichthouder. Wereldhave is niet te verwarren met Wereldhave Belgium (-0,5%), de Belgische beursgenoteerde dochter die shoppingcenters en kantoorcomplexen beheert en waarvan Wereldhave 70 procent van de aandelen bezit. Ook Wereldhave profiteert van een aantrekkende Nederlandse vastgoedmarkt, maar de activiteiten die het in Frankrijk overnam van Unibail-Rodamco boeren minder goed.

Donderdag worden denotulen van de ECB-vergadering van 20 juli worden vrijgegeven en er komen cijfers over de industriële productie in de VS. In België zijn er voorbeurs resultaten van de plantageholding Sipef en nabeurs van Connect Group.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content