Marktoverzicht: EasyJet wint de Slag om Engeland

© Belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De Britse lagekostenvlieger EasyJet trakteerde de markt op sterke jaarcijfers voor het boekjaar dat eindigde op 31 september.

De Europese beurzen zetten minstens vandaag een punt achter de milde correctie van de voorbije dagen en koersen bijna eensgezind hoger. Vooral de Duitse beurs zette, ondanks de politieke impasse, een sterke prestatie met een winst van bijna 1 procent, vooruit geholpen door een rally bij de autobouwers. De Europese Centrale Bank liet nogmaals verstaan dat ze in 2018 slechts langzaam het beleid zal bijsturen, ondanks de uitbundige conjunctuur in het eurogebied. De langetermijnrente daalde in de meeste eurolanden. De euro stabiliseerde. In de VS bevestigde de Chicago Fed index dat de economie opnieuw aantrekt.

De Bel-20 moest tevreden zijn met een bescheiden winst van 0,21 procent. De rode lantaarn was nogmaals in handen van Bekaert, waar de weinig overtuigende kwartaalresultaten van vorige week blijven nazinderen.

Floridienne (+3,33%) blijft dankzij een sterk derde kwartaal op koers om de verwachtingen voor dit jaar in te lossen. De bedrijfscashflow steeg met 27 procent tot 15,9 miljoen euro dankzij organische groei en de bijdrage van overnames eerder dit jaar. De Waals-Brabantse groep is een speciaal beestje op Euronext. De holding overkoepelt zeer diverse activiteiten, gaande van voeding voor de feestdagen, de productie van bijen en insecten om gewassen te beschermen en een chemische divisie die onder meer batterijen van elektrische wagens recycleert. De voedingdivisie kreeg af te rekenen met stijgende prijzen voor boter en eieren, maar de recyclage-activiteit genoot van gestegen metaalprijzen. Het bedrijf verwacht dat de goede gang van zaken zal doorzetten in dit vierde kwartaal.

Retail Estates (+1,82%) zag in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar de huurinkomsten met 11 procent stijgen dankzij de uitbreiding van de portefeuille. Het vastgoedbedrijf is gespecialiseerd in winkelvastgoed langs de grote invalswegen naar de steden. De huurprijzen stegen niet, maar de bezettingsgraad bleef met 98,2 procent zeer hoog. Dankzij de interesse van zowel institutionele als particuliere investeerders bleek dit type van vastgoed tot nu ook waardevast. Het bedrijf heeft expansieplannen in Nederland, aangetrokken door aantrekkelijke rendementen en een opleving van de consumptie.

De Britse lagekostenvlieger EasyJet (+5,24%) trakteerde de markt op sterke jaarcijfers voor het boekjaar dat eindigde op 31 september. Het aantal passagiers steeg met 10 procent en de omzet met 8 procent. De winst daalde met 17 procent, wat te wijten was aan prijsdruk door overcapaciteit op de Europese markt en de waardedaling van het Britse pond. Ook de vooruitzichten zijn goed te noemen. Dankzij het faillissement van concurrenten als Monarch en Air Berlin, en de personeelstekorten bij Ryanair, kan EasyJet de capaciteit met 8 procent verhogen. Ook de inkomsten per zitje stijgen met enkele procenten dankzij de gestegen prijszettingsmacht. Concrete winstvooruitzichten voor dit jaar durft EasyJet nog niet te geven, ook omdat de overname van een deel van de activiteiten van Air Berlin nog voor opstartverliezen zal zorgen.

In Turkije vechten president Erdogan en de centrale bank een oorlog uit met de Turkse lira als slachtoffer. De lira daalde vandaag tot een dieptepunt. Een deel van de dagverliezen werd goedgemaakt na een renteverhoging met 25 basispunten door de Turkse centrale bank, maar veel waarnemers oordelen dat de volgende maanden renteverhogingen van in totaal 150 tot 200 basispunten nodig zijn om de lira te stabiliseren. Turkije kampt met een inflatie van 12 procent en een ernstig tekort op de lopende rekening. President Erdogan dringt echter op renteverlagingen aan om de Turkse economie op toerental te houden. De volgende maanden zal blijken of de Turkse centrale bank nog enige onafhankelijkheid rest.

Woensdag is het de beurt aan het duo Ackermans & van Haaren en CFE om kwartaalcijfers te publiceren. In de VS wordt het consumentenvertrouwen gemeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content