Marktoverzicht: Dow Jones naar recordhoogte

© iStock

Ook de tweede dag na de verrassende verkiezingsoverwinning van Donald Trump gaat Wall Street hoger van start.

De vrees is omgezet in vertrouwen dat de nieuwe president de groei van de Amerikaanse economie zal verhogen. De Dow Jones-index sprong meteen na opening zelfs naar een record. De Europese beurzen deden niet de hele dag mee aan de ‘Trump-rally’ en eindigden meestal in het rood. Het kan best dat sneller dan verwacht de ontnuchtering zal volgen.

De Bel-20-index was bij de mindere van de Europese klas, door twee boosdoeners. Vooreerst het Franse Engie (-7,7%). De energiereus moest een verlaging met 5,4 procent van de bedrijfskasstroom 7,7 miljard euro opbiechten en aankondigen dat de ebitda voor het volledige boekjaar aan de onderkant van de vooropgestelde vork van 10,8 tot 11,4 miljard euro zal liggen. Idem dito voor de nettowinst: eerder de onderkant van 2,4 miljard euro dan de bovenkant van 2,7 miljard euro. De nieuwe duik zorgt ervoor dat de koers op het laagste peil van afgelopen vijf jaar staat.

De andere boosdoener was bpost (-7,2%). Ook hier ligt de publicatie van de derdekwartaalcijfers aan basis van de serieuze koersval. Nochtans blijft de bedrijfstop van bpost bij de jaarprognose van een bedrijfskasstroom (ebitda) die minstens gelijk zal zijn aan vorig jaar, zodat het dividend ook minstens gehandhaafd kan blijven. Ondanks een daling van de bedrijfskasstroom tot 110 miljoen euro in het derde trimester (was 114 miljoen euro in Q3 van 2015). De gemiddelde analistenverwachting lag op 115 miljoen euro. De klassieke briefwisseling zakte in volume meer dan verwacht (-5,9% tegenover -5% verwacht), terwijl de volumestijging in de pakjesdiensten met +12,7 procent onder de analistenconsensus van +15 procent bleef.

Op het Europees toneel waren er wel een enkele positieve uitschieters. Zo het Franse mediabedrijf Vivendi (+7,9%) dat veel beter deed dan de gemiddelde analistenverwachting, met een bedrijfswinst (ebit) van 339 miljoen euro tegenover slechts een analistenprognose van 190 miljoen euro. Het was vooral de muziekdivisie die voor de vrolijke noot zorgde door ver boven de verwachtingen uit te komen.

Bij Siemens (+4,6%) gaven niet zozeer de kwartaalresultaten aanleiding tot de koersklim. De winst kwam met 2,45 miljard euro lichtjes boven de gemiddelde analistenverwachting van 2,41 miljard euro uit. De bedrijfsleiding wist toch de spotlights op het conglomeraat te krijgen door aan te kondigen een van de kroonjuwelen, zo niet hét kroonjuweel – de gezondheidsdivisie – te willen afsplitsen en apart op de beurs te laten noteren. Dat moet de waarde van de afdeling -geschat op minimaal 15 miljard dollar – meer tot uiting laten komen. Een klassieke managementtechniek om de aandacht van analisten en beleggers te trekken en de koers naar hoger regionen te tillen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content