Marktoverzicht: Deutsche Bank verslaat Clinton

© Reuters

De Europese beurzen konden niet profiteren van de Clinton-rally die zich na het eerste presidentiële verkiezingsdebat even aftekende op de financiële markten.

Beleggers gingen in Europa snel over tot de orde van de dag, en dat waren vooral de aanhoudende zorgen over de kapitaalpositie van Deutsche Bank. Ook enkele andere Europese grootbanken lieten minder fraaie geluiden horen. Crédit Suisse wil dit jaar nog duizenden banen schrappen vanwege de aanhoudend slechte rendabiliteit van de zakenbankactiviteiten. In de Verenigde Staten staat Wall Street wel op winst, geholpen door stijgende huizenprijzen, het aantrekkende consumentenvertrouwen en de grotere bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector. Door die positieve start van Wall Street konden de Europese beurzen finaal de schade tot een minimum beperken. De Bel-20 leverde 0,1 procent in.

Dat de financiële markten Hillary Clinton uitriepen tot winnaar van het debat, viel ook af te lezen aan de koers van de peso. De Mexicaanse munt is kwetsbaar voor een overwinning van Donald Trump, die pleit voor meer protectionisme en een herziening van de handelsakkoorden met Mexico en Canada. Ook andere munten die afhankelijk zijn van een vrije internationale handel, zoals de Zuid-Koreaanse won en de Australische dollar, herstelden na het televisiedebat.

In aanloop naar de OPEC-vergadering van morgen in Algiers leverde de olieprijs meer dan 2 procent in, tot 44,5 dollar per vat. De kans op een akkoord over productiebeperkingen is klein. Saoedi-Arabië wil zijn productie terugschroeven tot het niveau van begin dit jaar, op voorwaarde dat ook de andere leden hun productie beperken. Daar wil Iran nog niets van weten, omdat het zijn productie nog opvoert na de opheffing van de internationale sancties. Productiebeperkingen passen ook niet in de strategie die de OPEC sinds 2014 hanteert. Het oliekartel wil in de eerste plaats zijn marktaandeel verdedigen, omdat productiebeperkingen in de kaart spelen van de Amerikaanse schalieolieproducenten.

Toch zal Saoedi-Arabië iets moeten ondernemen. Het kampt met een begrotingstekort van 13 procent van het bruto binnenlands product en heeft een olieprijs van 67 dollar per vat nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Intussen bevestigde het Internationaal Energie Agentschap dat het aanbod aan olie tot eind 2017 groter zal zijn dan de vraag. De deur blijft dus openstaan om op de volgende OPEC-vergadering, op 30 november in Wenen, tot een vergelijk te komen om de olieproductie te beperken.

In Brussel zet MDxHealth (+5,4%) zijn opmars verder. Het biotechbedrijf heeft een positief advies van de Amerikaanse ziekteverzekeraar Independence Blue op zak voor ConfirmMDx, de prostaatkankertest van MDxHealth. Dat kan een boost geven aan de verkoop van de test in de Verenigde Staten.

IBA (-0,4%), de Waalse specialist in bestralingsapparatuur, verkocht een Protus One-installatie aan een groot ziekenhuis uit Abu Dhabi. Het wordt de eerste installatie van IBA in het Midden-Oosten, goed voor een contractwaarde van 35 à 40 miljoen euro. Vorig weekend maakte IBA nog een groot contact in China bekend.

Het emissieschandaal blijft Volkswagen (-3%) achtervolgen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou Volkswagen een grote strafrechtelijke boete willen opleggen. Die boete komt boven op de 16 miljard die Volkswagen al heeft opzijgezet voor de afwikkeling van de burgerlijke rechtszaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content