Marktoverzicht: Delhaize paait belegger met stevig afscheidsdividend

© BELGA

Een aarzelende handelsdag leverde de Europese beleggers lichte verliezen op. In Brussel fleurde Delhaize zijn laatste jaarrapport als onafhankelijk bedrijf op met een stevig dividend.

De Europese beurzen beleefden een aarzelende dag. Bij de slotbel stond de belangrijkste graadmeter van het oude continent, de Eurostoxx50, een half procent in het rood. In Brussel gaf de Bel-20 0,3 procent prijs. De weifelende houding bij beleggers was ingegeven door gemengde cijfers voor het ondernemersvertrouwen in de eurozone. Hoewel de data op groei blijven wijzen, lijkt er nog altijd geen versnelling in het herstel te komen. Het vertrouwen bij de ondernemers boerde afgelopen maand zelfs licht achteruit. Daarnaast keken beleggers ook liever even de kat uit de boom in afwachting van het Amerikaanse banenrapport vrijdag. De jongste weken groeit de vrees voor een groeivertraging in de VS. Uit de evolutie op de arbeidsmarkt moet blijken of de angst gegrond is.

Het voornaamste bedrijfsnieuws in Brussel waren de definitieve jaarresultaten van Delhaize (-0,3%). De jaarrekening toonde geen grote verrassingen meer in vergelijking met de voorlopige cijfers, die de warenhuisketen eind januari publiceerde. De omzet en bedrijfswinst zijn over 2015 bijna 15 procent gestegen, vooral met dank aan de stijging van de dollar. Wel nieuw was het stevige dividend van 1,8 euro bruto. De uitkering is twee keer historisch: het is het hoogste dividend in de geschiedenis en meteen ook het laatste. Delhaize bevestigt dat de fusie met Ahold op schema zit en wellicht halfweg dit jaar rond zal zijn. Op 14 maart moeten de aandeelhouders het licht definitief op groen zetten. Misschien daarom dat de groep haar aandeelhouders nog een laatste keer in de watten wil leggen.

Fusiepartner Ahold (-0,3%) kwam eveneens met definitieve cijfers. De Nederlanders deden wel nog licht beter dan in januari was meegegeven. De aandeelhouders van de groep bekend van de Albert Heijn-winkels hebben eveneens uitzicht op een dividend dat hoger ligt dan een jaar eerder. Toch is er ontevredenheid. Verschillende beleggersverenigingen en adviesbureaus storen zich aan de hoge bonussen, ook bij Delhaize. Zo zou Frans Muller, de Nederlandse topman bij de Belgische retailer, mogelijk een aanblijfbonus opstrijken. Volgens de critici een overbodig zoethoudertje, omdat hij bereid is tweede viool te spelen in de nieuwe fusiegroep na Ahold-topman Dick Boer. Ook diens zogenaamde integratiebonus bovenop zijn gewone loon ligt onder vuur. De kritiek luidt dat de integratie van Delhaize tot zijn normale takenpakket hoort en dus geen bonus rechtvaardigt. De beleggersverenigingen vinden de bonussen in strijd met de regels van deugdelijk bestuur. De Ahold-aandeelhouders moeten zich op 14 maart ook uitspreken over de fusie, maar de verwachting is niet dat de commotie over de bonussen nog roet in het eten zal gooien.

Op de brede markt van de beurs van Brussel was Smartphoto (+18%) de blikvanger. Het voormalige Spector pakte uit met stevige jaarcijfers. Zo steeg de omzet 5 procent naar 34 miljoen euro. Maar vooral de forse toename van de winst sprong in het oog. Het onderste lijntje van de resultatenrekening kwam uit op 1,6 miljoen euro tegenover 0,16 miljoen vorig jaar. Volgens het persbericht van het bedrijf zijn de cijfers de bevestiging van de ommekeer. Concreet concentreert Smartphoto zich minder op het printen van analoge of digitale foto’s en meer op fotoboeken, kaartjes en andere producten, waar de marges gewoon hoger liggen.

Op Wall Street opende Herbalife met een verlies van 7 procent. De producent van voedingssupplementen bekende voor de beursopening dat eerdere cijfers over het aantal nieuwe actieve gebruikers niet klopten. Zo steeg het aantal gebruikers in de VS niet met 70 maar met 30 procent. De cijfers staan niet in de resultatenrekening, dus is er geen financiële impact. Maar de bekentenis is wel koren op de molen van de critici van het bedrijf. Onder meer de bekende hefboomfondsbeheerder Bill Ackman speculeert al jaren op de neergang van de groep. Volgens Ackman is Herbalife een piramideschema, dat alleen sterke verkoopcijfers boekt omdat het meer verkopers aantrekt. Herbalife werkt met thuisverkopers zoals Tupperware bij ons. Dat er meer verkopers zijn die een voorraad afnemen, betekent volgens Ackman niet dat er ook meer producten verkocht worden. De Amerikaanse autoriteiten voeren een onderzoek naar beide partijen. Naar Herbalife, om te kijken of er sprake is van een piramideconstructie. Naar Ackman voor koersmanipulatie, want telkens het aandeel zakt verdient de ‘hedgie’ daar geld aan. Het aandeel blijft ondertussen de speelbal tussen de believers en non-believers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content