Marktoverzicht: Credit Suisse geeft Umicore en Solvay duw in de rug

Credit Suisse © BELGAIMAGE
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen sloten de handelsweek af op een positieve noot.

De Italiaanse banken trokken de kop, na berichten dat er een oplossing in de maak is voor de broodnodige versterking van hun kapitaal. Er zouden gesprekken aan de gang zijn om een privaat gefinancierd fonds op te richten om kapitaalverhogingen te steunen en eventueel slechte leningen over te kopen.

De EuroStoxx50 won uiteindelijk 1,3 procent. De Bel-20 ging 1 procent hoger tot 3354 punten. Umicore (+4,6%) en Solvay (+2,4%) waren de sterkste stijgers in Brussel, na de publicatie van een rapport van Credit Suisse over de chemiesector. Beide aandelen staan om heel verschillende reden op de kooplijst van het beurshuis.

Solvay kreeg een koersverhoging van 88,5 naar 89,5 euro. De analisten verwachten bij de publicatie van de kwartaalresultaten op 3 mei te horen dat het iets beter gaat met de afdeling Acetow. De afdeling maakt onder meer touw van celluloseacetaat voor sigarettenfilters. Het is belangrijk dat deze afdeling goede cijfers voorlegt, omdat Solvay dan na verloop van tijd een fatsoenlijke verkoopprijs kan vragen voor Acetow, dat te boek staat als een niet-kernactiviteit.

Verder moeten beleggers niet te veel verwachten van het eerste kwartaal, want Credit Suisse voorspelt een lichte omzet- en winstkrimp en een daling van de winst per aandeel met 6 procent tot 1,9 euro.

Credit Suisse verwacht van Umicore, dat op 26 april met kwartaalresultaten komt, dat het zijn marktaandeel in de katalysatorenbusiness verder zal kunnen uitbreiden. Die katalysatoren zuiveren bepaalde stoffen uit uitlaatgassen van auto’s. Via de verkoop van zijn katalysatoren profiteert Umicore mee van de trend dat Amerikaanse consumenten terug grotere auto’s kopen, door de lage olieprijs.

Umicore surft ook mee op de groeiende populariteit van elektrische wagens via een andere afdeling, die materialen maakt voor batterijen. Credit Suisse verwacht dat Umicore in de eerste jaarhelft groei zal realiseren in alle afdelingen, behalve recyclage.

Op de brede markt viel de forse koersdaling van IBA (-4,8%) op, ondanks de aankondiging van een contract ter waarde van 30 miljoen dollar. De University of Florida Health Proton Therapy Institute heeft een Proteus One-systeem gekocht en een onderhoudscontract voor het systeem afgesloten. De Proteus One is het nieuwe, compactere toestel voor de bestraling van kanker met protonen. Het Amerikaanse instituut was ruim een decennium geleden een van de eerste om te kiezen voor protonbestraling. Het contract omvat ook een modernisering van het oude toestel voor protonbestraling.

IBA was een van de grote publiekslievelingen bij de start van het jaar. Het aandeel noteert – ook na de val van vandaag – ruim 12 procent hoger dan eind vorig jaar. Het beurshuis KBC Securities stuurde kort na het nieuws over het contract een rapport uit, waarin het advies voor IBA verlaagd werd van “kopen” naar “opbouwen”. Voor sommige klanten van KBC Securities en andere beleggers was dat blijkbaar een signaal om winst te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content