Marktoverzicht: Coup de théâtre bij Delta Lloyd

© belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen sloten licht lager af, in afwachting van nieuws van de Federal Reserve. Beleggers wachtten op de vooruitzichten van de centrale bankiers voor de Amerikaanse economie en op hints over het toekomstige beleid van de Amerikaanse centrale bank.

De EuroStoxx50 verloor 0,2 procent. De Bel-20 ging 0,5 procent hoger, tot 3438 punten. De banksector stond extra onder druk door uitspraken van de co-CEO van Deutsche Bank, John Cryan, op een conferentie in London. “2016 gaat geen winstgevend jaar worden. Misschien maken we een kleine winst, misschien een klein verlies. We weten het nog niet.” Deutsche Bank is in ieder geval “niet erg sterk” begonnen aan het jaar. Ook de CEO van concurrent UBS, Sergio Ermotti, sprak over “uitdagende condities” in 2016. De financieel directeur van Credit Suisse stuurde zelfs op het laatste moment zijn kat, wat de geruchtenmolen in de marktenzalen deed draaien. Ook in Brussel was de bank-verzekeraar KBC (-1,8%) de grootste daler in de sterindex.

Delta Lloyd (+14,2%) was met een ruime voorsprong de sterkste stijger in de Bel-20. De aandeelhouders van de verzekeraar moesten zich vandaag uitspreken over de kapitaalverhoging van 650 miljoen euro. De stemming beloofde spannend te worden. Eerder deze week stond Delta Lloyd nog in de rechtbank tegenover twee grote aandeelhouders die de stemming wilden tegenhouden: het Amerikaanse Highfields Capital Management en het Taiwanese Fubon Financial, die samen 17 procent van de aandelen bezitten.

Vlak voor de vergadering kon Delta Lloyd nog een persbericht uitsturen over een akkoord met Fubon, dat een zitje krijgt in de raad van bestuur als zijn belang boven 15 procent stijgt. Vandaag bezit Fubon 7 procent van de aandelen. Highfields toonde zich strijdvaardig en stuurde zelfs een persbericht tijdens de vergadering. Maar ook andere aandeelhouders stelden kritische vragen. Bij het slot van de beurzen was de vergadering nog volop in gang.

Solvay (+0,6%) stapt eerder dan verwacht uit Inovyn, de joint venture met Ineos waarin de pvc-activiteiten in juli vorig jaar werden ondergebracht. De uitstap was oorspronkelijk pas gepland voor juli 2018, maar zou nu al in de tweede helft van 2016 kunnen plaatsvinden. Solvay krijgt een uittredingsvergoeding van 355 miljoen euro in plaats van de verwachte 280 miljoen euro. Dat geld komt van pas om een deel van de schulden terug te betalen die werden aangegaan voor de overname van Cytec. Eind vorig jaar bedroegen die schulden 4,4 miljard euro. Analist Wim Hoste van KBC Securities verwacht dat Solvay nu de volgende stap zal zetten in zijn transformatie: de verkoop van de polyamideafdeling, die kunststoffen maakt voor toepassingen in de autosector (airbags en zetels), de bouw en de textielsector (tapijt).

In Amsterdam verloor GrandVision (-4,7%), het bedrijf boven de brillenwinkelketen Pearle, terrein na de publicatie van jaarresultaten. De omzet was beter dan verwacht, deels door de opening van 300 nieuwe winkels, maar de winst viel tegen. De groei van de verkoopcijfers in de bestaande winkels in het vierde kwartaal viel veel lager uit dan in het vierde kwartaal van 2014. Volgens het management heeft die tegenvallende groei onder meer te maken met reclamecampagnes in 2014, die voor een sterke vergelijkingsbasis zorgden.

Analisten wijzen op de hoger dan verwachte integratiekosten van de Amerikaanse keten For Eyes, een overnamedeal die GrandVision vorig jaar kon beklinken. De schuld kwam iets hoger uit dan verwacht, omdat de groep meer kapitaalinvesteringen moest doen. De vooruitzichten blijven wel ongewijzigd: ongeveer 5 procent omzetgroei per jaar en iets minder dan 10 procent winstgroei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content