Marktoverzicht: bpost krijgt dure brief in de bus
De toezichthouder weigert een tariefverhoging door bpost, wat het aandeel duur kwam te staan. Bij de Nationale Bank is de negatieve rente wel een reden tot feest.
Beleggers kregen best wat nieuws om vrolijk van te worden. Zo is de inflatie in verschillende Europese landen teruggevallen, wat de druk verlicht op de Europese Centrale Bank om haar stimulus af te bouwen. En in de Verenigde Staten is de economie in het vierde kwartaal 2,1 procent gegroeid, en niet slechts 1,9 procent zoals eerder was becijferd.
Veel inspiratie brachten de stevige cijfers niet. De meeste Europese beurzen boekten wel winst, maar niet gek veel. De invloedrijke graadmeter Eurostoxx50 won niet meer dan 0,2 procent. Bij ons in Brussel dikte de Bel-20 even veel aan.
De grote verliezer in de Bel-20 was bpost (-4,5%). De postgroep kreeg bericht van de toezichthouder dat hij niet akkoord gaat met de voorgestelde tariefverhoging voor binnenlandse post voor particulieren en kleine ondernemingen. Bpost mag met ander woorden de prijs voor postzegels niet optrekken. Volgens het BIPT ligt de voorgestelde prijs hoger dan de kosten plus een redelijke winst, zoals de Europese regels voorschrijven. Bpost gaat ook niet akkoord met de motivatie van het BIPT en plant de beslissing aan te vechten.
De beslissing van de waakhond over de post en de telecommunicatie komt als een verrassing. In het verleden maakte de instelling weinig bezwaar tegen de tariefvoorstellen bij de post. Bovendien is de betrokken markt goed voor zowat een kwart van de omzet bij bpost. Een impact op de cijfers van 2017 is er volgens analisten niet, omdat de hogere prijzen niet in de prognoses zaten. Ook het dividend is niet in gevaar. Op langere termijn kan de gemiste prijsverhoging wel beginnen te spelen, zeker als die inkomsten definitief verloren blijken. Maar de vrees is vooral dat de strengere houding bij de toezichthouder geen toeval is, maar een teken van een gewijzigd beleid.
De nieuwe gestrengheid bij het BIPT heeft mogelijk met de opgelopen inflatie in ons land te maken. In februari werd het leven in ons land dik 3 procent duurder. De prijzen stijgen hier trouwens al vele jaren sneller dan in onze buurlanden, en dat dreigt door het systeem van automatische loonindexeringen de inspanningen om de loonkosten onder controle te houden, teniet te doen. Voor een verklaring voor de hogere Belgische inflatie wordt naar de dienstensector gewezen en vaak naar een gebrek aan concurrentie in de telecomsector, eveneens de bevoegdheid van het BIPT. Daarom krijgt bpost mogelijk dit ‘njet’ op zijn verzoek de prijs voor postzegels te verhogen.
Net vandaag was er toevallig wel goed nieuws van het inflatiefront. In maart is de inflatie wat afgekoeld tot 2,3 procent, omdat de energieprijzen in een jaar-op-jaarvergelijking minder snel gestegen zijn en omdat het effect van een aantal regeringsmaatregelen verdwenen is.
Eind maart vallen de laatste jaarrapporten in de bus. Een van de traditionele laatkomers is de Nationale Bank (+1,3%). Mogelijk vraagt het gewoon wat meer tijd om te rekenen met een negatieve rente, al betekent die voor de NBB wel goed nieuws. Dat mag misschien vreemd lijken, maar onze centrale bank profiteert van de verlaging van de depositorente tot -0,4 procent door de Europese Centrale Bank vorig jaar in maart. Daardoor moeten de banken dus geld betalen als ze aan het einde van de werkdag hun geldoverschotten onderbrengen bij de Nationale Bank. Omgekeerd betaalt de NBB wel op kredieten met negatieve rente (TLTRO’s) die de banken bij haar kunnen opnemen. Het saldo van beide operaties was vorig jaar positief en bracht ruim 100 miljoen euro in het laatje. Onder meer daardoor nam de nettowinst toe van 550 miljoen euro over 2015 naar 638 miljoen vorig jaar.
Dat betekent niet dat de belegger zich nu rijk moet rekenen. Het bruto dividend stijgt weliswaar 4 procent tot 140,79 euro, maar door de hogere roerende voorheffing blijft daar netto minder van over dan vorig jaar. Een groot deel van de winst vloeit naar de overheid. En de helft van de winst zet de Nationale Bank opzij om mogelijke verliezen op de kredietportefeuille op te vangen. In het kader van het stimulusprogramma van de ECB koopt de NBB immers massaal obligaties op. Als de rente stijgt, dalen die obligaties in waarde. De buffer van nu al in totaal 5,5 miljard moet dat gevaar van een rentestijging indekken.
Vrijdag is de laatste dag dat bedrijven op de Brusselse beurs hun jaarrapport mogen indienen. Kiadis Pharma, ABO, Sapec, FNG, 4Energy Invest, Sofina, Viohalco, Floridienne en Beluga wachten allemaal tot het laatste moment om hun aandeelhouders in te lichten. Macro-economisch is het vooral uitkijken naar het inflatiecijfer voor maart in de eurozone en de data voor het consumentenvertrouwen in de VS.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier