Marktoverzicht: Bolloré en Berlusconi in de clinch
De rijke Franse zakenman Vincent Bolloré, de voorzitter van Vivendi, lijkt vastbesloten een Zuid-Europees media-imperium uit te bouwen, in de breedst mogelijke zin.
Beleggers verwachten dat de Amerikaanse centrale bank morgen de rente optrekt en zien dat als een teken van vertrouwen in de Amerikaanse economie. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft zijn vooruitzichten voor 2017 aangepast, na het akkoord dat verscheidene olie-exporterende landen hebben afgesloten om de olieproductie licht terug te schroeven. Het IEA verwacht nu een tekort aan olie in de eerste helft van 2017, terwijl het eerder een overschot verwachtte. De olieprijs klom de voorbije dagen tot boven 55 dollar per vat, maar nam vandaag wat gas terug.
De Europese beurzen waren in goeden doen. Beleggers hebben goede hoop op een ordentelijke redding van de Italiaanse banken. Na Banca Monte dei Paschi komt nu ook UniCredit (-3%) met een plan om vers kapitaal op te halen en de noodlijdende bank te herstructureren.
De EuroStoxx50 veerde 1,2 procent op. De Bel-20 won 0,9 procent tot 3.581,27 punten. De rode lantaarn in de Belgische sterindex was voor de bank ING (-0,2%). De sterkste dagstijging kwam op naam UCB (+3,2%). Het aandeel van de biofarmagroep herstelt nog van de duik met 4 procent die het vrijdag nam, nadat op een blog van een Australisch hefboomfonds het bericht was verschenen dat UCB belangrijke patenten kwijt zou kwijtspelen. Het bericht werd door UCB ontkent.
Ook Bel-20-zwaargewicht AB Inbev (+1,7%) hoorde bij de winnaars van de dag. Het nieuws van de dag is dat de Japanse brouwer Asahi Group Holdings (-4,6%) voor 7,3 miljard euro brouwerijen uit vijf Centraal- en Oost-Europese landen van SABMiller overkoopt. Het Tsjechische merk Pilsner Urquell is het bekendste merk in die portefeuille. AB InBev vangt veel meer geld voor de activiteiten dan de prijs waar de meeste analisten vooraf rekening mee hielden.
Het nieuws is welkom, want AB InBev noteert nog altijd 14 procent onder zijn niveau van eind vorig jaar. Eind oktober bleef de winst van de brouwer voor het zesde kwartaal op rij onder de verwachtingen. De groei moet vooral komen van Latijns-Amerika en Azië. Als de munten in die landen verzwakken tegenover de dollar, zoals het voorbije jaar het geval was, worden de bieren van AB InBev minder betaalbaar en worden de inkomsten omgerekend naar dollar minder waard. In Brazilië moest AB InBev bovendien opboksen tegen het zykavirus en de economische malaise. De Olympische Spelen maakten minder goed dan op voorhand gehoopt. In Mexico baart de recente val van de peso beleggers zorgen. AB InBev realiseert volgens het halfjaarverslag 38 procent van zijn genormaliseerde bedrijfskasstroom (ebitda) in Amerikaanse dollar, 20 procent in Braziliaanse real en 12 procent in peso.
De koersval van Asahi toont dat beleggers vrezen dat de Japanners te veel hebben betaald voor de brouwerijen in Polen, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije. Ze kopen nochtans in verschillende landen de marktleider. SABMiller was voor de fusie het nummer drie in Oost-Europa en AB InBev het nummer vier, na Carlsberg (+2,1%) en Heineken (+1,2%). De Centraal- en Oost-Europese markten zijn echter matuur, met dalende geboortecijfers.
Het afstoten van de brouwerijen in Centraal- en Oost-Europa is nodig om de goedkeuring te krijgen van de mededingingsautoriteiten voor de deal met SABMiller. Asahi betaalde eerder al 2,55 miljard euro aan AB InBev voor de biermerken Peroni en Grolsch. Het kocht zich een marktaandeel van 9 procent in Europa via overnames. De Japanse biermarkt trappelt ter plaatse, mede door de krimpende bevolking, terwijl er in de rest van de wereld wel nog rek zit op de verkoop van bier. Het is dus normaal dat Japanse brouwers hun heil elders zoeken.
De Franse mediagroep Vivendi (+0,3%) heeft een belang van 3 procent genomen in het Italiaanse Mediaset (+31,9%). Vivendi liet verstaan dat het aandelen van Mediaset zal blijven kopen tot het de tweede industriële aandeelhouder is, wat zou overeenkomen met 10 à 20 procent van de aandelen. De holding Fininvest die door de familie Berlusconi gecontroleerd wordt, is de grootste aandeelhouder van Mediaset met een belang van ongeveer 40 procent. Beleggers stuurden het aandeel van Mediaset in de loop van de dag meer dan een kwart hoger.
Vivendi en Mediaset zijn in een juridische strijd verwikkeld, omdat Vivendi op het laatste moment zijn staart introk voor een aandelenruil, nadat de vooruitzichten voor de betaal-tv van Mediaset onhaalbaar bleken. Vivendi en Mediaset zouden een belang van 3,5 procent in de beide bedrijven onderling uitwisselen. Mediaset daagde Vivendi voor de rechter om een schadevergoeding uit de brand te slepen. Nu een vriendelijke samenwerking van de baan is, lijken beleggers te gokken op een vijandig overnamebod.
De rijke Franse zakenman Vincent Bolloré, de voorzitter van Vivendi, lijkt vastbesloten een Zuid-Europees media-imperium uit te bouwen, in de breedst mogelijke zin. Zijn holding Bolloré (-0,8%) is de grootste aandeelhouder van Vivendi. Bolloré trok in oktober nog zijn belang in Vivendi op van 15 tot meer dan 20 procent. Vivendi nam eerder dit jaar al een belang van 23,9 procent in Telecom Italia en werd zo de grootste aandeelhouder van het Italiaanse telecombedrijf. Eerder deze maand nog verhoogde Vivendi zijn participatie in Ubisoft, een ontwikkelaar van videogames.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier