Marktoverzicht: BMW wil Mercedes snel weer inhalen

© Reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Britten zien het leven versneld duurder worden, wat op de economie kan wegen. BMW plant Mercedes snel weer voorbij te steken als het best verkopende luxemerk.

De Europese beurzen beleefden een moeilijke dag. De Eurostoxx50, de graadmeter voor de eurozone, sloot een half procent lager. Vooral na de opening op Wall Street sloeg de stemming om. Mogelijk hadden de Europese indexen ook wat last van de stijging van de euro tegenover de dollar. De Europese eenheidsmunt staat op zijn hoogste peil sinds november.

In Brussel verloor de Bel-20 0,8 procent. De verliezer van de dag was UCB (-4,9%). De Belgische biofarmagroep stond onder druk na de publicatie van een rapport, waarin de analist twijfelt of een potentieel stermedicijn wel de verhoopte omzet zal halen.

Inflatie

Eén cijfer sprong echt in het oog: de inflatie in Groot-Brittannië is gestegen tot 2,3 procent. Dat is heus niet alleen te wijten aan de duurdere olie. De grootste verrassing was de stijging van de kerninflatie tot 2 procent. Economen hadden voorspeld dat het leven zonder die volatiele olieproducten maar 1,7 procent duurder was geworden. De belangrijkste oorzaak is de duik van het pond sinds het brexitreferendum. Die maakt ingevoerde producten duurder.

De versnelling van de Britse inflatie heeft mogelijk grote gevolgen voor de economie. Tot nu bleef die wonderwel overeind na de verrassende beslissing van de Britten om de Europese Unie te verlaten. Dat was hoofdzakelijk te danken aan de consument. Nadat ze jarenlang koopkracht hadden verloren, zagen de Britten hun beschikbare inkomen de jongste twee jaar toenemen, met dank aan de stijging van de lonen en het gebrek aan inflatie. Nu de stijging van het prijzenpeil versnelt, kan de Britse shopper niet langer meer uitgeven dan een jaar eerder. Dus verdwijnt mogelijk de steun van de consumptie om de economie overeind te houden.

De oplopende inflatie plaatst ook de Bank of England in een vervelende positie. Voorzitter Mark Carney had al gezegd dat hij bereid is wat hogere inflatie te tolereren, maar uit het verslag van de jongste vergadering bleek dat een van zijn collega’s wel de rente wilde optrekken. Hoe langer de inflatie hoog blijft, hoe groter de druk wordt om het beleid toch te verstrakken. Daartegenover staat dat de Bank of England de economie pijn kan doen als ze de rente verhoogt, net op het moment dat de moeilijke onderhandelingen met de Europese Unie bijna starten en er veel onzekerheid heerst. De Bank of England is wel in goed gezelschap. Ook in de Verenigde Staten en de eurozone neemt de onzekerheid over het monetaire beleid toe, nu de groei wereldwijd aantrekt en er meer inflatie ontstaat.

BMW

Op de beurs ging BMW (+1,1%) met veel aandacht lopen. De Duitse autobouwer heeft een sterk jaar achter de rug met recordcijfers, maar het moet concurrent Daimler wel voorlaten. Vorig jaar zijn er voor het eerst sinds lang nog eens meer Mercedessen de toonzaal uitgebold dan BMW’s. Bovendien – en ook dat steekt bij BMW – was Daimler winstgevender. BMW wil niet bij de pakken blijven zitten. De komende twee jaar wil de groep maar liefst veertig nieuwe of opgefriste modellen lanceren. Hoewel dat forse investeringen zal vragen, wil het bedrijf toch wat meer winst boeken dan afgelopen jaar.

Eerder op de dag had Hyundai Motors (+8,6%) al zijn grootste sprong in bijna zes jaar gemaakt. Beleggers hopen dat het Zuid-Koreaanse bedrijf onder druk van de talrijke schandalen in het land iets onderneemt aan zijn ingewikkelde structuur. Als Hyundai, vandaag nog een typisch Zuid-Koreaans chaebol, vervelt in een meer transparante holding, zal dat de aandeelhouders meer macht en inspraak geven. Dat zou verborgen waarde naar boven moeten brengen.

Woensdag geven de Verenigde Staten een update over de verkoop van de bestaande huizen. Japan publiceert cijfers over de industrie en er komen ook data over de betalingsbalans van de eurozone. Delta Lloyd publiceert zijn jaarresultaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content