Marktoverzicht: Biotechnologie boven in en buiten Bel-20

© Getty Images/iStockphoto
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Beleggers keken vandaag de kat uit de boom. Vanavond komen we wellicht meer te weten over de manier waarop de Amerikaanse centrale bank zich zal ontdoen van de gigantische berg van 4500 miljard dollar aan obligaties op de balans.

In Europa was er vooral groot fusienieuws in de staalsector. De staalproducenten Thyssenkrupp (+2,4%) en Tata Steel (+1,7%) slaan de handen in elkaar om de overcapaciteit op de Europese markt aan te pakken en de goedkope import vanuit China te tackelen. Ze brengen hun Europese staalactiviteiten onder in een 50/50 joint venture en creëren zo het nummer twee in de Europese staalsector. Er is geen cash betrokken bij de deal. Beide bedrijven brengen schulden en activiteiten in, om de deal evenwichtig te maken. Beleggers hopen dat het Duitse Thyssenkrupp daardoor de pensioenlasten (goed voor bijna 4 miljard euro) op zijn balans kan verlichten en dat verklaart mogelijk ook waarom het aandeel van de Indiase staalproducent minder opveerde.

Zowel de Eurostoxx50 als de Bel-20 verloor 0,19 procent. De Brusselse sterindex eindigde op 3965,49 punten. De grootste verliezer van de dag was de bierbrouwer AB InBev (-1,8%), die ging mee onderuit in een verkoopgolf die door de Amerikaanse voedings- en drankensector rolde. Aan de basis lagen slechte resultaten van General Mills, dat allerlei voedingsproducten maakt van ontbijtgranen (Wheaties en Cheerios) tot yoghurt (Yoplait). De winnaar van de dag was het biotechnologiebedrijf Galapagos (+0,9%).

Ook buiten de Bel-20 liepen vooral de biotechaandelen in de kijker. Bone Therapeutics (-1,1%) meldde deze ochtend dat een klinische test op 16 patiënten met zijn meest beloftevolle geneesmiddel ALLOB zo succesvol was dat het geen bijkomende testen meer hoeft te doen in deze fase (I/IIa). Daardoor kan het sneller dan verwacht starten met testen in een volgende fase (IIb). Er werd vooral gekeken naar de efficiëntie en de veiligheid van het middel.

Het gaat hier specifiek om een toepassing van ALLOB op patiënten met vertraagd-helende breuken in lange beenderen, die minimaal drie maanden en maximaal zeven maanden geleden ontstonden. De patiënten kregen een keer cellen ingespoten en werden vervolgens zes maanden opgevolgd. Het gaat om stamcellen van een donor, die gekweekt worden. Het beurshuis KBC Securities verhoogt de kans op succes van 7,5 naar 15 procent.

Bone Therapeutics test ook nog andere toepassingen voor ALLOB. Er werden onlangs nog positieve resultaten gemeld voor het aangroeien van ruggenwervels in een hernia. Daarvoor verhoogt KBC Securities de kans op succes 11,3 procent. De KBCS-analisten zien daarin het teken dat het concept werkt en verhogen hun advies van ‘bijkopen’ naar ‘kopen’ en hun koersdoel van 10,5 naar 12 euro. Bij het Franse beurshuis Kepler Cheuvreux kwam er in een reactie op het nieuws een koopadvies en ging het koersdoel van 9 naar 15 euro. Het aandeel eindigde de dag desondanks lager, nadat het het grootste deel van de dag op winst had gestaan.

Bone Therapeutics had eind juni 12,6 miljoen euro cash op zak en daarmee zou het bedrijf naar verwachting nog iets minder dan een jaar verder kunnen. Het zou dus best kunnen dat Bone Therapeutics binnenkort met de hoed zal rondgaan bij beleggers, nu het momentum enigszins meezit.

Kiadis Pharma (+14,2%) heeft van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA een versnelde procedure gekregen voor zijn belangrijkste middel tegen bloedkanker. Daardoor kan het bedrijf vaker communiceren met de FDA en ook sneller goedkeuring krijgen voor de lancering van zijn product. Kiadis probeert beenmergtransplantaties veiliger en efficiënter te maken.

Donderdag besluit de Japanse centrale bank over de rente. De Europese Centrale Bank komt met een economisch bulletin. Uit de hoek van de biotechnologie komt er voorbeurs een kwartaalrapport van Mithra en nabeurs van Genkyotex.

Partner Content