Marktoverzicht: Beurzen stijgen ondanks Italiaanse nee

stembureau in Italië - referendum © belga

Zoals de opiniepeilingen deze keer wel correct hadden voorspeld, heeft een ruime meerderheid van de Italianen nee gestemd in het referendum over de herziening van de grondwet. Maar de aangekondigde paniekstemming op de Europese financiële markten bleef helemaal uit. Ze hadden wel degelijk rekening gehouden met een afwijzing van premier Matteo Renzi.

Enkel de beurs van Milaan ging lager, omdat de bezorgdheid over de Italiaanse banksector blijft. De andere Europese beurzen stijgen vrolijk verder op het nieuws dat heel wat Europese economieën het beter doen. De euro beleefde bij het begin van de handel een appelflauwte, maar ging vrij snel hoger ten opzichte van de Amerikaanse dollar in plaats van verder door te zakken.

Er waren ook geen dramatische toestanden op de Europese obligatiemarkten. De Italiaanse tienjaarsrente steeg weliswaar zo’n 15 basispunten (0,15%) tot boven 2 procent, maar daarmee werd enkel het herstel van afgelopen vrijdag weer prijsgegeven. In november stond de Italiaanse rente gemiddeld nog 10 à 15 basispunten hoger. Beleggers lijken veel meer gewoon te raken aan slecht politiek nieuws. Ze rekenen ook op Mario Draghi, de Italiaanse voorzitter van de Europese Centrale Bank, om later deze week de markten onder controle te houden.

De retailsector deed het opvallend goed op de Brusselse beurs. Zowel Ahold Delhaize (+2,0%) als Colruyt (+1,4%) blonken uit in de Bel-20-index, omdat beide een adviesverhoging kregen van een buitenlandse instelling. Het Franse beurshuis Natixis trok zijn advies voor Ahold Delhaize op tot ‘kopen’, terwijl ABN AMRO Colruyt van het strafbankje haalde. Het advies werd opgetrokken van ‘verkopen’ naar ‘houden’. Beide aandelen stonden de voorbije weken onder druk en een aantal analisten vindt dat het nu welletjes is geweest.

D’Ieteren (+3,8%) heeft een stand van zaken gegeven over het overnamebod op het Italiaanse Moleskine. Begin oktober had D’Ieteren een belang van 41 procent verworven in de producent en de verdeler van de bekende notitieboekjes met het elastiekje. D’Ieteren was verplicht ook de andere aandeelhouders tegen dezelfde voorwaarden (2,4 euro per aandeel) te laten verkopen. Nu blijkt dat D’Ieteren reeds 89 procent van de Moleskine-aandelen in handen heeft. Tel daarbij de 1,4 procent eigen aandelen van Moleskine en we komen op 90,4 procent. Overeenkomstig de Italiaanse wetgeving start D’Ieteren de procedure van het uitrookbod, met de bedoeling de beursnotering van Moleskine op de beurs van Milaan daarna te schrappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content