Marktoverzicht: Banken profiteren van Yellen

Janet Yellen © reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen reageerden vandaag positief op de Fed-meeting van gisteren. Vooral de bankaandelen profiteerden van de hogere rentestanden in Europa. Opmerkelijk was ook dat het ratingbureau Standard&Poor’s (S&P) de kredietwaardigheid van China verlaagde van AA- naar A+. Het gaat om de eerste verlaging door S&P sinds 1999.

De algemeen gunstige reactie van de financiële waarden was niet de enige reden waarom de koers van Commerzbank ( +3,4%) omhoog ging. Dat was trouwens gisteren ook al het geval. De op een na grootste beursgenoteerde Duitse bank moest tijdens de bankencrisis gered worden door de Duitse overheid, die met een belang van 15 procent nog altijd de grootste aandeelhouder is. Er zijn geruchten dat de overheid van dat belang af wil, al wordt dat officieel nog ontkend. De voorkeur van de Duitse autoriteiten zou uitgaan naar BNP Paribas. Maar ook Unicredit, de grootste Italiaanse bank, zou interesse koesteren en met de Duitse autoriteiten gesprekken hebben aangeknoopt. Op korte termijn lijkt zo’n transactie weinig waarschijnlijk omdat Unicredit zelf nog volop in herstructurering is. Maar het lijkt er wel op dat na de Duitse verkiezingen ‘iets’ kan gebeuren in het aandeelhouderschap van Commerzbank.

Het aandeel van Alstom (+3,9%) schoot in de loop van de middag omhoog na berichten op Bloomberg dat Siemens met de Franse collega onderhandelt over een joint venture in de activiteit van de treinstellen. Eerder was al bekend dat de Duitsers ook met het Canadese Bombardier spreken over samenwerking. Er dringt zich een consolidatie in de sector op nu de concurrentie met de Chinese marktleider CRRC Corp. almaar toeneemt. Het meest geschetste scenario is dat van een inbreng van de treinactiviteiten van Siemens bij Alstom in ruil voor een stevige Siemens-participatie in de nieuwe entiteit, zoals enkele maanden geleden gebeurde in de windenergie bij Gamesa.

Uit de halfjaarcijfers van het Waalse biotechbedrijf Mitra Pharmaceuticals (+0,6%) bleek dat de omzet met meer dan helft is gestegen tot 12,7 miljoen euro, maar ook de onderzoeks- en ontwikkelingskosten blijven gevoelig toenemen, zodat er een nettoverlies van 18,8 miljoen euro was. In de loop van de eerste jaarhelft vond dan ook een kapitaalverhoging van 26,1 miljoen euro plaats. De komende zes tot twaalf maanden zijn cruciaal met zowel klinische resultaten voor Estelle (fase III; potentieel anticonceptiemiddel) en Donesta (fase II; potentieel middel voor de menopauze). Mithra zoekt voor beide partnerships met grote farmabedrijven.

Vrijdag is het uitkijken naar de bbp-groei in het tweede kwartaal van Frankrijk en de PMI-indicator (index van de aankoopdirecteuren) van de grote industrielanden zoals Duitsland en de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content