Marktoverzicht: Apple verliest en zet Swatch op verlies

© AFP
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Apple rolde gisteren een nieuwe lijn van producten uit. De eerste reacties van beleggers zijn lauw. Het aandeel verliest omstreeks 18 uur 1,4 procent en zet ook de Dow Jones Index op verlies.

Er werd vooral uitgekeken naar de iPhone X, een model dat ter gelegenheid van de tiende verjaardag wordt gelanceerd, de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus. De lancering van de iPhone X wordt uitgesteld naar november, terwijl de andere nieuwe modellen eind september in de etalage liggen. Apple geeft geen verklaring voor de vertraging.

Terwijl Apple door de vertraging met de iPhone X uit de gratie viel op Wall Street, zorgden de nieuwe features van de Apple Watch er wel voor dat de Zwitserse horlogemaker Swatch (-4%) onderuitging.

De meeste Europese beurzen sloten nipt hoger af. De EuroStoxx50 won 0,4 procent. De Bel-20 daarentegen verloor 0,2 procent tot 3989,13 punten. De Frans-Belgische nutsgroep Engie (-1,5%), een zwaargewicht in de Bel-20, duwde op de rem. Engie presteerde sinds Nieuwjaar dubbel zo goed (+20%) als de Belgische sterindex (+10,5%). Vooral sinds mei presteerde de Bel-20 ondermaats. De index noteert nog altijd onder zijn jaarpiek. Engie daarentegen hield goed stand in de zomermaanden. Het hoeft dan niet te verbazen dat beleggers af en toe winst nemen.

In de Bel-20 was de sterkste stijger van de dag het biotechnologiebedrijf Galapagos (+1,6%). De grootste verliezer was de inoxproducent Aperam (-2,2%).

De Nederlandse bank ING (+0,8%) en de Belgische bank KBC (+0,7%) bevonden zich net achter de koploper Galapagos. Banken staan volop in de spotlight. Volgens verschillende analisten en beurshuizen bieden Europese banken veel potentieel. De banken noteren nog altijd goedkoop tegenover andere sectoren en tegenover hun waarderingen uit het verleden. Voor de banken uit de Stoxx600 betaalden beleggers eind 2006 2,15 keer de boekwaarde. Nu betalen beleggers minder dan de boekwaarde voor de banken.

Verschil in beurswaarde t.o.v. 13 september 2007
Dexia -99,9%
Ageas -81,0%
Deutsche Bank -79,0%
ING -34,1%
KBC -26,1%
BNP Paribas -8,6%
Stoxx Europe 600 Banks -60,3%

Er werd sinds de bank run bij het Britse Northern Rock, morgen tien jaar geleden, zeer veel beurswaarde vernietigd. De klad zat toen eigenlijk al enkele maanden in de bankaandelen, want de meeste Europese banken bereikten hun hoogtepunten in mei 2007 en in augustus 2007 fungeerde de bevriezing van twee geldmarktfondsen van BNP Paribas nog als een kanarie in de koolmijn.

We keren wellicht nooit meer terug naar die hoogtepunten. De instellingen zelf zijn door mekaar geschud: verzekeringsdivisies werden afgesplitst of regionale divisies werden verkocht. De omstandigheden zijn ook heel anders. De strengere kapitaaleisen zorgen ervoor dat banken en verzekeraars meer kapitaal opzij moeten zetten en dat is kapitaal dat niet naar de aandeelhouders kan vloeien. Maar wanneer de rente weer stijgt en de banken hun rentemarges kunnen vergroten, dan kan de winstgroei snel volgen.

Op de brede markt stond Montea (0,7%) het grootste deel van de dag onder druk, in de aanloop naar de kapitaalverhoging. Uiteindelijk sloot het aandeel toch nog hoger af. De inschrijvingsperiode start morgen. Bestaande aandeelhouders krijgen voorkeurrechten: per zes oude aandelen kunnen zij één nieuw aandeel kopen. Wie niet geïnteresseerd is, kan zijn rechten verkopen. Wie nog geen aandeelhouder is, krijgt zo ook de kans om de rechten te kopen.

De gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) zal voor 68 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven. De kapitaalverhoging zat al een tijdje in de kaarten, want Montea heeft voor 79 miljoen euro investeringen in de pijplijn. De schuldgraad op 30 juni bedroeg 56,9 procent en zal volgens het beurshuis Degroof Petercam dicht bij 55 procent liggen na de kapitaalverhoging en de geplande investeringen. De maximale schuldgraad voor een GVV bedraagt 65 procent.

De prijs per aandeel is 41 euro, ofwel een korting van 6,9 procent op de theoretische prijs van de aandelen, na de onthechting van de coupon die recht geeft op het gedeelte van het dividend voor de periode 1 januari tot 30 september. Montea stelt een brutodividend van 2,17 euro per aandeel in het vooruitzicht voor het boekjaar 2017.

Opvallend: twee van de referentieaandeelhouders – de familie De Pauw, een andere tak van de familie dan diegene die achter de gereglementeerde vastgoedvennootschap WDP (-0,3%) zit, en Belfius Insurance – nemen niet deel aan de kapitaalverhoging. Zij laten hun belangen verwateren en verkopen hun inschrijvingsrechten aan Ethias. WDP liet nabeurs weten dat een kapitaalverhoging van 17 miljoen euro voor de aankoop van een site in Zonhoven werd afgerond. De nieuwe aandelen noteren vanaf morgen op Euronext Brussel.

Donderdag komt de Bank of England samen rond het monetaire beleid. Het rentebesluit komt om 13 uur. Uit China komen er cijfers over de kleinhandelsomzet en de industriële productie. Asit Biotech komt voorbeurs met halfjaarresultaten.

Partner Content