Marktoverzicht: Analist verwacht prijzenslag in Belgische mobiele markt
Het Zwitserse beurshuis publiceerde een rapport over de Belgische telecomsector waarin hij een nieuwe concurrentieslag voorspelt
Het Britse pond tikte tegenover de euro zijn laagste peil in vijf jaar aan. Volgens het persagentschap Bloomberg overweegt de Europese Centrale Bank de maandelijkse obligatie-aankopen met 10 miljard euro te verminderen. Er zou een officieuze consensus daarover in de maak zijn. Het bericht gaf de euro een boost. Het pond stond al slapjes, omdat de Britse premier Theresa May op een conferentie vandaag herhaalde dat ze vastbesloten is de onderhandelingen over de brexit uiterlijk in maart op te starten. De vrees voor een ‘harde’ brexit stak afgelopen zondag een eerste keer de kop op, nadat May haar plan uit de doeken had gedaan.
Het nieuws over de stimuli van de ECB gaf niet enkel de euro, maar ook de banken een duw in de rug. De banksector (+1,5%) was de best presterende in Europa. In de Bel-20 trok de Belgische bank-verzekeraar KBC (+4,6%) de kop. Gevolgd door de Nederlandse bank ING (+1,7%) en de verzekeringsholding Ageas (+1%).
Proximus (-4%) was in de Belgische sterindex de grote verliezer. Buiten de Bel-20 verloor Orange Belgium (-4,8%) nog iets meer terrein. Een analist van Credit Suisse was de grote boosdoener. Het Zwitserse beurshuis publiceerde vanochtend een rapport over de Belgische telecomsector waarin hij een nieuwe concurrentieslag voorspelt. Twee spelers kunnen door een hevigere concurrentie marktaandeel winnen: Telenet (-1,3%) op de mobiele markt en Orange Belgium op de kabelmarkt.
Omdat Telenet zich tot nu toe het beste toont in het verkopen van bundels met combinaties van mobiele en vaste telefonie, internet en digitale televisie, verwacht Sidney dat Telenet als winnaar uit de bus zal komen. Hij verlaagt het advies voor Proximus en Mobistar naar ‘verkopen’ en houdt het advies voor Telenet op ‘kopen’. Zowel voor Proximus (van 28 naar 21 euro), voor Orange Belgium (van 20 naar 18 euro) als voor Telenet (van 56 naar 52 euro) was er een koersdoelverlaging.
“De voorbije twee jaar is de winstgevendheid van de Belgische mobiele dienstverlening verbeterd. In het tweede kwartaal groeide de omzet slechts in vier mobiele markten in Europa sneller dan in de Belgische markt. Dat komt vooral omdat we het voorbije anderhalf jaar geen materiële tariefwijzigingen hebben gezien in België”, zegt analist Paul Sidney. Er komt een einde aan die rust door de overname van Base door Telenet en door de lancering van een bundel voor tv- en internet via de kabel door Orange Belgium in maart.
Telenet voerde in juni de facto een prijsverlaging voor mobiele diensten door met de lancering van WIGO, vindt Sidney. WIGO is een allesomvattende telecombundel voor het hele gezin. Het gezin krijgt één factuur voor surfen, mobiel en vast bellen en digitale televisie. Enkel voor de gezinnen die het minste data verbruiken, vraagt Telenet een hogere prijs dan de concurrentie. De grote dataverbruikers zijn 7 tot 15 procent goedkoper af met WIGO dan met gelijkaardige pakketten bij de concurrentie.
Orange Belgium heeft op WIGO gereageerd met een prijsverlaging voor mobiele abonnementen met een datagebruik van meer dan 5 GB, en door meer waar te bieden voor dezelfde prijs voor de abonnementen met een dataverbruik van minder dan 5 GB. De goedkoopste mobiele abonnementen van Orange Belgium bevatten nu 100 MB data (tegenover niks voordien), onbeperkt sms’en (tegenover 100 sms’en voordien) en 90 minuten bellen. Voor abonnementen met 5 en 10 GB aan data is Orange Belgium nu de goedkoopste in België. Voor andere mobiele abonnementen zijn de prijzen vergelijkbaar met die van Base en in de lagere segmenten ook met die van Proximus en Telenet. De prijzenslag is met andere woorden al stilaan begonnen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier