Marktoverzicht: Amerikaans banenrapport vergalt het feestje

© reuters

De Europese aandelenmarkten keken de hele voormiddag uit naar het Amerikaanse banenrapport. De winsten van de voormiddag verdwenen echter razendsnel toen het rapport in de vroege namiddag werd gepubliceerd.

De Amerikaanse economie creëerde in mei amper 38.000 nieuwe banen, terwijl economen gemiddeld uitgingen van 162.000. Het cijfer voor april werd bovendien neerwaarts herzien van 160.000 naar 123.000. De werkloosheidsgraad zakte wel naar 4,7 procent, maar enkel omdat een half miljoen Amerikanen de arbeidsmarkt verlieten.

Het bijzonder zwakke jobcijfer kan erop wijzen dat de Amerikaanse economie verder afkoelt, wat slecht nieuws is voor de wereldeconomie. De kans dat de Federal Reserve zijn rente in juni verhoogt, is dan ook bijzonder klein geworden. De dollar verloor terrein tegenover de euro, terwijl de aandelenmarkten scherp omlaag doken. Het dreigende uitstel van de volgende renteverhoging is ook slecht nieuws voor de bankaandelen, die vandaag in de hoek zaten waar de grootste klappen vielen.

De Bel-20-index volgde zijn Europese collega’s mee omlaag en eindigde met een verlies van 0,62 procent. In de Bel-20 was de luierfabrikant Ontex (+0,69%) een van de stijgers. Het aandeel kreeg een koopadvies van de Zwitserse zakenbank UBS. Het koersdoel blijft onveranderd op 34 euro. De redenen voor het koopadvies zijn de goedkope waardering, de synergieën met het onlangs overgenomen Grupo Mabe en de dalende kostprijs van de grondstoffen.

Op de brede markt profiteerde Agfa-Gevaert (+4,07%) dan weer van een adviesverhoging van het beurshuis Degroof Petercam. Het advies gaat van ‘houden’ naar ‘bijkopen’, het koersdoel blijft op 4,4 euro.

Euronav (+2,22%) sluit een samenwerkingsakkoord met een aantal concurrenten, waaronder de Noorse tankerrederij Frontline. De bedoeling is dat de rederijen informatie uitwisselen over hun Suezmax-vloot, om zo een sterkere onderhandelingspositie te hebben tegenover de olieproducenten. Het gaat om 43 van de in totaal meer dan 500 Suezmax-tankers op zee. Voor zijn grootste olietankers (Very Large Crude Carriers of VLCC’s) werkt Euronav al samen met sectorgenoten in een joint venture.

Oracle (+0,01% bij opening) dook donderdag 4 procent omlaag nadat een ex-werknemer de softwarereus van boekhoudkundig gesjoemel had beschuldigd. De boekhoudster beweert ontslagen te zijn omdat ze weigerde “vierkante data in ronde gaten” te persen om de bedrijfsresultaten beter te doen lijken dan ze zijn. Met name in de cloudcomputingdivisie, de snelst groeiende activiteit van het softwarebedrijf, zou Oracle volgens de ex-medewerkster te los omspringen met het boeken van de verwachte toekomstige inkomsten. Een aantal beleggers heeft zich op basis van deze beschuldigingen verzameld in een gezamenlijke aanklacht tegen Oracle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content