Marktoverzicht: Agfa splitst IT-activiteiten af

© .
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Agfa-Gevaert maakt werk van zijn opsplitsingsplannen en brengt de IT-activiteiten van zijn afdeling gezondheidszorg onder in een aparte vennootschap.

Bij beleggers was er voorzichtig optimisme, nu een escalatie van de Spaanse crisis lijkt afgewend. Het nieuws dat Catalonië de onafhankelijkheid voorlopig niet uitroept, hielp de Spaanse sterindex IBEX35, aangevuurd door de banken, 1 procent hoger. De EuroStoxx50 sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger. De Bel-20 sloot nagenoeg stabiel. De grootste winst van de dag was voor de biofarmagroep UCB (+1%). Het grootste verlies kwam op conto van de staaltechnologiegroep Bekaert (-1,3%).

Op de brede beurs surfte ThromboGenics (+3%) een klein beetje mee op een investering van big pharma Merck in een concurrent van het Belgische biotechnologiebedrijf. Merck legt 9 miljoen dollar op tafel voor een belang van 9,9 procent in Kalvista Pharmaceuticals, dat gisteren bijna 39 procent hoger eindigde. Kalvista heeft, net zoals ThromboGenics, een medicijn in de pijplijn voor diabetes macula-oedeem, een complicatie aan het oog die vaak voorkomt bij mensen met suikerziekte. Merck betaalt ook nog eens 35 miljoen dollar voor de rechten op het geneesmiddel en Kalvista heeft zicht op 715 miljoen dollar aan betalingen van Merck, als het medicijn alle onderzoeksfases vlot doorloopt en op de markt komt. Het middel is veilig voor mensen en zonder belangrijke neveneffecten, maar het fase II-onderzoek voor de werking op mensen moet binnenkort nog van start gaan. ThromboGenics begon zijn geneesmiddel in januari al te testen op vijftig patiënten. De resultaten van dat fase II-onderzoek worden begin volgend jaar verwacht.

Agfa-Gevaert (+1,3%) maakt werk van zijn opsplitsingsplannen en brengt de IT-activiteiten van zijn afdeling gezondheidszorg onder in een aparte vennootschap. Afgelopen zomer maakte de technologiegroep al bekend dat het management de IT-afdeling wilde afscheiden van de roots van het bedrijf, de film- en chemieactiviteiten. Agfa probeert de waarde van die IT-activiteiten naar boven te halen. Agfa-Gevaert noteert veel goedkoper op de beurs dan het Duitse Compugroup, dat ongeveer hetzelfde doet. Compugroup is het nummer één en Agfa het nummer twee voor IT-systemen in ziekenhuizen in Europa. Vorig jaar onderhandelden beide partijen nog over een overname, maar CompuGroup was enkel geïnteresseerd in het stukje IT en niet in de rest van Agfa. De onderhandelingen sprongen af.

Care Property Invest (-0,2%) wil 72 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen met een voorkooprecht voor de bestaande aandeelhouders. Na aftrek van de kosten zal er naar schatting 69,8 miljoen euro aan opbrengsten zijn. Aandeelhouders die inschrijven op de kapitaalverhoging krijgen twee nieuwe aandelen voor elke zeven aandelen in hun portefeuille. Aandeelhouders die niet deelnemen, zien hun winst met 22 procent verwateren. De nieuwe aandelen worden uitgegeven tegen 16,8 euro per aandeel, met een korting van 15,5 procent op de slotkoers van dinsdag, herrekend voor de coupon die er vanavond nabeurs afgaat. Die coupon geeft recht op het pro rata temporis dividend over het lopende boekjaar 2017 tot en met 26 oktober. De inschrijvingsperiode loopt van donderdag 12 tot en met maandag 23 oktober. De rechten die niet worden uitgeoefend, worden geplaats bij institutionele beleggers op 25 oktober.

Care Property Invest is de vijfde gereglementeerde vastgoedvennootschap die dit jaar met de hoed rond gaat bij beleggers. In november 2016 haalde WDP kapitaal op, in maart van dit jaar Aedifica, in juni Xior en in september Montea. Al die vastgoedvennootschappen noteren met een stevige premie ten opzichte van hun intrinsieke waarde. Omdat de aandelen relatief duur zijn, is het een goed moment om nieuwe aandelen uit te geven. Hoe duurder de aandelen, hoe minder nieuwe aandelen moeten worden uitgegeven om hetzelfde bedrag op te halen en hoe minder winstverwatering er voor de aandeelhouders is.

De schuldgraad van Care Property Invest bedroeg eind juni slechts 45,41 procent. Het bedrijf kan volgens zijn eigen limiet tot 55 procent gaan en de wettelijke limiet is 65 procent. Door die operatie zou de schuldgraad zakken tot onder 37 procent. Hoe hoger de schuldhefboom, hoe hoger in principe het rendement op het eigen vermogen van een vastgoedvennootschap is. Tenminste als de met schulden gekochte gebouwen meer huurinkomsten opbrengen dan er rente op de schulden moet worden betaald. Maar geen nood: Care Property gaat het kapitaal snel aan het werk zetten. Er zijn al voor 61,9 miljoen euro investeringen toegezegd. Het gaat om aankopen van bestaande woonzorgcentra of projecten in ontwikkeling. Het management verwacht daarnaast in 2017 nog 25 à 35 miljoen euro bijkomende investeringen te doen en in 2018 nog eens 50 miljoen euro.

Fagron, de leverancier van grondstoffen aan apothekers, geeft donderdag om 7 uur een tradingupdate over het derde kwartaal. In de Verenigde Staten komen twee banken – Citigroup en JPMorgan Chase – met hun derdekwartaalrapport.

Partner Content