Marktoverzicht: Ageas karig beloond voor schikking

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Er kwam maandag nog een vervolg aan de klim van vrijdag nadat ECB-voorzitter Mario Draghiop donderdag in overdrive was gegaan om de zwakke economie in de eurozone en de lage inflatie te counteren.

Maar in de loop van de dag temperde het enthousiasme, mede ook door een lagere opening op Wall Street en een daling van de olieprijs omdat Iran niet van plan is de olieproductie te beperken. Vanochtend hadden sterke Aziatische beurzen de Europese aandelenmarkten nog een duwtje in de rug gegeven.

Het was een halve dag wachten op de marktreactie op de ‘historische’ schikking van Ageas (+0,5%). Tot 13 uur bleef de handel in het aandeel geschorst. Maar de marktreactie was uiteindelijk toch positief, zij het gematigd. De schikking neemt enerzijds een grote brok onzekerheid weg over het Ageas-aandeel. De voorbije jaren toonden zowat alle analistenrapporten aan dat het Ageas-aandeel een stuk lager werd gewaardeerd dan die van zijn sectorgenoten, ondanks een vergelijkbaar of zelfs een beter groeiprofiel. De hoofdreden daarvoor bleef het juridische risico dat Ageas mogelijk grote betalingen te wachten stond voor het Fortis-verleden. De rechtszaken en procedures daarover zouden normaliter nog jaren aanslepen. Anderzijds bleef het enthousiasme beperkt omdat het prijskaartje van 1,2 miljard euro toch wel hoger oploopt dan algemeen verwacht. Een belangrijke onzekerheidsfactor is weggenomen, maar er is wel stevig voor betaald.

Een van de sterkste stijgers op Euronext Brussel was MDxHealth (+3,4%). Het biotechbedrijf publiceerde positieve klinische resultaten voor SelectMDx, een test voor prostaatkanker. De resultaten tonen aan dat SelectMDx effectief prostaatkanker kan opsporen via een urinetest. Die test is al op de markt in de Benelux en wordt in de komende maanden ook in de Verenigde Staten gelanceerd. SelectMDx is een test die ontwikkeld is door het vorig jaar overgenomen Nederlandse biotechbedrijf NovioGendix.

De beste sector in Europa was vandaag de autosector. De aanleiding was een bijzonder gunstig rapport van het Franse beurshuis Kepler Chevreux over de sector. De conclusie van het rapport is dat de sector in historisch perspectief abnormaal goedkoop noteert, terwijl de Europese automarkt duidelijk in herstel is. Kepler Chevreux verhoogt de adviezen van Peugeot (+1,3%) en Daimler (+1,4%) naar ‘kopen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content