Marktoverzicht: Ackermans aan de kop in Bel-20

© belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De grootste stijger in de Bel-20 woensdag was Ackermans & van Haaren. De investeringsmaatschappij publiceerde voorbeurs een update over het derde kwartaal.

De Europese beurzen sloten de dag op een valse noot. De winsten van het begin van de dag smolten in de late namiddag weg door een plotse versterking van de euro tegenover de dollar. De grens van 1,18 dollar per euro komt in zicht. Een dure eenheidsmunt is slecht nieuws voor de Europese export.

Het is wachten op de publicatie van het verslag van de Fed-vergadering vanavond. Beleggers zijn een beetje in dubio door de uitspraak van afscheidnemend Fed-voorzitster Janet Yellen dat de prijzen nog lang laag kunnen blijven. Er sluipen deels daardoor weer wat twijfels in de markt over de sterkte van de Amerikaanse economie.

De EuroStoxx50 sloot uiteindelijk 0,4 procent lager. De Bel-20 eindigde vrijwel stabiel op 3.969,19 punten. In de loop van de dag noteerde de Belgische sterindex bijna 1 procent hoger.

De grootste stijger in de Bel-20 was Ackermans & van Haaren (+2,5%). De investeringsmaatschappij publiceerde voorbeurs een update over het derde kwartaal. Daaruit bleek dat Ackermans zijn belang van 75 procent in de Nationale Maatschappij der Pijpleidingen verkoopt aan het Antwerpse Havenbedrijf voor 45,4 miljoen euro, inclusief dividend, met een meerwaarde van 21 miljoen euro. In de rapportering is sprake van een jaarlijks rendement van 11,4 procent op die investering. Ackermans had al sinds 1994 een belang in NMP. Het Havenbedrijf koopt ook Electrabel uit, dat nog een belang van 25 procent had. Het bedrijf is gespecialiseerd in leidingen voor industriële gassen en producten van de petrochemie.

Behalve die financiële meevaller waren er ook operationele meevallers. Zo slaagden Bank van Breda en Bank Delen erin het beheerde vermogen verder te doen groeien. Er is voor het eerst sprake van meer dan 40 miljard euro vermogen in beheer. Voor de tweede jaarhelft verwacht Ackermans even sterke resultaten als in de eerste jaarhelft, zonder rekening te houden met de eenmalige meevaller van NMP.

AvH-dochter CFE (+0,4%) gaf eveneens voorbeurs haar rapport over het derde kwartaal vrij. Er zit wat vertraging op de start van een aantal projecten en vergunningen, en dat zal een impact hebben op de resultaten van heel 2017. De bouw- en baggergroep bevestigt dat de omzet in 2017 “beduidend” zal groeien, maar “minder sterk dan aanvankelijk verwacht”. Het nettoresultaat zou vergelijkbaar moeten zijn met dat van vorig jaar, klinkt het verder nog in de vooruitzichten. In het vierde kwartaal zou de overname van Algemene Aannemingen Van Laere worden afgerond, en dan kan de integratie beginnen.

De investeringsmaatschappij Gimv (-0,1%) geeft pas morgen inkijk in het derde kwartaal, maar kondigde vandaag een investering aan in AgroBiothers, een Frans bedrijf dat accessoires, hygiëne- en verzorgingsproducten voor huisdieren maakt en verkoopt. Het bedrijf realiseerde in iets meer dan vijftien jaar een verviervoudiging van de omzet en wordt in de arm genomen, omdat het een strategische partner is op een gespecialiseerde markt en omwille van de activiteiten in e-commerce.

Gimv neemt een meerderheidsbelang in een nieuwe holding die boven het familiebedrijf wordt geplaatst. Tegelijk investeert CEO Julien Jenoudet ook “significant” in die holding. De leiding blijft ook in handen van Jenoudet. Er worden geen investeringsbedragen genoemd.

De investeringen van Gimv draaien sinds 2012 rond vier platformen: Connected Consumers, Health & Care, Sustainable Cities en Smart Industries. Bij die investering gaat het om connected consumers, ofwel de nieuwe consumptietendensen die ontstaat door de vergrijzing in de westerse wereld en de groeiende middenklasse in de groeilanden. Andere bedrijven die in diezelfde investeringscategorie zitten, zijn bijvoorbeeld het Belgische Grandeco (behangpapier) en het Nederlandse United Dutch Breweries.

Donderdag is Wall Street dicht vanwege Thanksgiving. Vrijdag sluit Wall Street eerder de deuren voor Black Friday, de start van het koopjesseizoen in de Verenigde Staten.

Partner Content