Marktenoverzicht: winst JP Morgan geeft beleggers nieuwe moed

© Reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De zware verliezen op de Europese beurzen liepen nog terug, met dank aan Wall Street waar JP Morgan met verrassend sterke cijfers kwam. In Brussel keren meer en meer institutionele beleggers zich tegen de fusie tussen Tessenderlo en Picanol.

De Europese beurzen doken diep in het rood in de ochtendhandel. Beleggers kregen dan ook de stilaan vertrouwde giftige cocktail bij het ontbijt. Verliezen op Wall Street en in Azië bepaalden nog voor de openingsbel de negatieve toon. Nadien zette een nieuwe daling van de olieprijs – even tot onder 30 dollar per vat – andermaal alle energie- en grondstofaandelen onder druk. Bovendien kwam ook de volledige autosector in de uitverkoop te staan, na het bericht dat na Volkswagen nu ook Renault verdacht wordt van gesjoemel. De Franse autoproducent ontkent de aantijgingen.

In de namiddag herstelden de beurzen nog enigszins. De brede Europese graadmeter Stoxx600 sloot uiteindelijk 1,3 procent lager. In Brussel eindigde de Bel-20 2,1 procent in het rood. De ommekeer kwam er op aangeven van Wall Street, waar de belangrijkste indexen voorbeurs op winst stonden.

Beleggers reageerden onder meer opgelucht op het kwartaalrapport van JP Morgan. Met een winst van 5,4 miljard dollar – 10 procent meer dan een jaar eerder – presteert de iconische zakenbank beter dan verwacht. Bovendien viel de boodschap van topman Jamie Dimon in de smaak. Volgens de invloedrijkste bankier ter wereld vormen China en de crisis op de grondstoffenmarkten niet dezelfde uitdaging als de Amerikaanse rommelhypotheken, die de financiële crisis ontketenden.

JP Morgan is de eerste Amerikaanse bankenreus die cijfers voor het eerste kwartaal publiceerde. Beleggers kijken momenteel met bijzondere aandacht naar elke indicatie over wat het komende resultatenseizoen zal brengen. De verwachtingen zijn niet hooggespannen: analisten denken zelfs dat de winsten voor het derde kwartaal op rij zullen dalen. Toch zijn er twee redenen waarom de markt gespannen uitkijkt naar de nakende cijferlawine. Ten eerste zal duidelijk worden of de problemen in de groeilanden en op de grondstoffenmarkten de Amerikaanse bedrijven somber stemt. Ten tweede laten de lage verwachtingen veel ruimte voor positieve verrassingen. Dat zou een startsignaal kunnen zijn voor een remonte op de beurzen na de bijzonder zwakke start van het jaar. In een vers rapport liet bankenreus Goldman Sachs weten dat zij de recente verkoopgolf als een “emotionele reactie” zien. De bankiers zien een opwaarts potentieel van 11 procent voor de brede S&P500-index. Maar daarvoor moeten de bedrijfsresultaten dus meevallen.

In Brussel was er opvallend nieuws over de fusie tussen Tessenderlo (-2,1%) en Picanol (-2,7%). Institutional Shareholders Service (ISS), een invloedrijk adviesbureau voor grote institutionele beleggers, adviseert zijn klanten tegen de deal te stemmen. ISS ziet ten eerste geen industriële logica en weinig synergievoordelen. Ten tweede oordeelt het adviesbureau dat de voorwaarden in het voordeel zijn van Luc Tack, de topman van beide bedrijven. ISS staat zeker niet alleen met zijn bezwaren. Ook onder meer ABN AMRO en het fonds Eagle Capital uitten al hun bedenkingen over de waarderingen bij de deal. Kortweg vinden ze Picanol te duur gewaardeerd, en Tessenderlo te goedkoop. Dat speelt in het voordeel van Tack, die zowat 90 procent van Picanol controleert en maar 34,5 procent bij Tessenderlo. De vraag is of er het verzet kans op slagen heeft. Het zal niet eenvoudig zijn. Op de aandeelhoudersvergadering zal 11,5 procent van de aandeelhouders aanwezig moeten zijn én tegen moeten stemmen om grootaandeelhouder Tack zijn plannen te doorkruisen. Het verlies van Tessenderlo op de beurs donderdag had daarom wellicht meer te maken met de algemene malaise op de markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content