Marktenoverzicht: spetterend weekbegin

© istock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese financiële markten zijn schitterend aan de nieuwe week begonnen. De verregaande belastinghervorming in de Verenigde Staten stuwde de Europese beurzen hoger, nadat vrijdag nog flink wat twijfel was geslopen in de beleggersrangen.

Vooral het herstel van de dollar was een pluspunt voor de Europese aandelenmarkten. In de loop van de namiddag werd de winst wat afgeroomd door het uitblijven van een doorbraak in de brexitonderhandelingen.

De koers van de dollar (+0,3%) won terrein ten opzichte van de euro. Dat was een positieve reactie op de goedkeuring van de verregaande belastinghervorming van Donald Trump in de Amerikaanse Senaat.

De stemming was nipt (51 stemmen tegen 49) en er zijn nog verschillen met de goedgekeurde tekst in het Huis van Afgevaardigden, maar het ziet er toch naar uit dat de vennootschapsbelasting drastisch wordt verlaagd van 35 naar 20 procent. Ook de personenbelasting gaat naar beneden.

Of het zinvol is een dergelijke belastinghervorming door te voeren op een moment dat de Amerikaanse economie al goed draait en de werkloosheid op een zeventienjarig dieptepunt staat, is een andere zaak. Daarover zijn de economen verdeeld. Het komt de bedrijfswinsten en dus de beurzen wel ten goede, getuige het nieuwe recordniveau voor de Amerikaanse beurs.

Ook in Europa was het een van de beste beursdagen in maanden. Het komt ook Trump goed uit, nu de verdachtmakingen tegen hem en zijn entourage weer toenemen over de banden met Rusland, na de verklaringen van Michael Flynn aan de Amerikaanse justitie.

Het Britse pond (+0,1%) kende vandaag een zeer hobbelig parcours. Eerst won de Britse munt flink terrein ten opzichte van de euro. Het zag er lang naar uit dat er op de dag van de deadline een doorbraak zou zijn in de brexitonderhandelingen, zeventien maanden na het brexitreferenum.

Na hoopvolle verklaringen van EU-toponderhandelaar Michel Barnier en de lunch met Theresa May en Jean-Claude Juncker leek een deal in de maak. Maar het meest heikele punt – de grens tussen Ierland en Noord-Ierland – zorgde toch nog voor een struikelblok en het mislukken van de doorbraak.

Het pond ging pijlsnel terug naar waar de Britse munt rond de middag was beginnen te stijgen. De hoop op een deal bleek onterecht. Nochtans dringt de tijd. Maart 2019 is heel dichtbij, gezien de complexiteit en de omvang van de handelsbesprekingen die nog moeten volgen.

Voor bedrijfsnieuws was het een minder sprankelende dag. We onthouden de overeenkomst van Biocartis (-0,5%) met Amgen over de ontwikkeling van de diagnostische variant van Victibix, een middel voor de behandeling van patiënten met bepaalde soorten uitgezaaide darmkanker.

Dat is meevallend nieuws kort na de kapitaaloperatie waarmee Biocartis opnieuw met succes 80 miljoen euro heeft opgehaald.

Dinsdag is het uitkijken naar cijfers over de detailhandel in de Europese Unie, en over de handelsbalans en het ondernemersvertrouwen in de dienstensector in de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content