Marktenoverzicht: rustig weekbegin met negatieve uitschieter PostNL

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen kenden maandag een rustig weekbegin, maar PostNL was de negatieve uitschieter in de benelux.

Het was duidelijk dat de Europese beurzen aan het begin van de nieuwe week nog moesten bekomen van de forse bewegingen van vrijdag na de bekendmaking van het Amerikaanse banenrapport voor juli. Een meevallend rapport dat de aandelenmarkten opnieuw wind in de zeilen gaf. Deugddoend nadat de steile opmars van de euro ten opzichte van de dollar de Europese beurzen toch wat onder druk had gezet.

Een negatieve uitschieter in de Benelux was vandaag PostNL (-4,7%). Vooreerst waren er de gemengde kwartaalcijfers met een omzet die zowat 2 procent onder de verwachtingen bleef en een winst die wel boven de analistenconsensus uitkwam. Het volume bedeelde post zakte met bijna 9 procent, terwijl het aantal bedeelde pakjes met 17 procent toenam. De adder onder het gras voor de aandeelhouders bleek echter de prognose voor het volledige boekjaar. Eerder had de bedrijfsleiding een winst tussen 220 en 260 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Die vork blijft weliswaar gehandhaafd, maar de bedrijfstop moet toch aangeven dat door wetgevende onzekerheid het resultaat eerder aan de onderkant van de vooropgestelde vork zal liggen. De markt interpreteerde dat als een winstwaarschuwing. Het brengt het aandeel op het laagste peil van het jaar en ongeveer een derde onder de biedprijs van bpost, dat na beurstijd met de resultaten op de proppen komt.

Bel-20’er GBL (-0,1%) blijft timmeren aan de diversificatie van de portefeuille. Vandaag raakte bekend dat de holding van Albert Frère een belang van meer dan 3 procent heeft genomen in GEA Group. Dat is een Duitse producent van melkrobots. Traditioneel een groeiverhaal, maar na een winstwaarschuwing eind vorig jaar was het aandeel het afgelopen jaar geen uitblinker. Dat heeft het voldoende aantrekkelijk gewaardeerd gemaakt voor GBL om in te stappen. GEA heeft een ervaren management, sterke balans, voorspelbare kasstromen, is een van de marktleiders in de gefragmenteerde markt en kan nog groeien door overnames te doen.

Op de Duitse beurs was er ook veel belangstelling voor Fresenius Medical Care (-1,6%). De wereldspeler in dialysetoestellen en -centra heeft de Amerikaanse concurrent NxStage Medicanal gekocht voor 2 miljard dollar, een premie van 30 procent ten opzichte van de beurskoers. Dat vinden beleggers en analisten nogal aan de hoge kant, maar de Duitsers hadden mogelijk weinig andere keuze. Nx Stage is een succesvolle opkomende speler in het segment van de toestellen voor thuisdialyses in de VS en dus een belangrijke bedreiging voor de Amerikaanse dialysecentra van Fresenius.

Dinsdag is het uitkijken naar de handels- en betalingsbalans in Frankrijk. Daarnaast presenteren onder meer Disney, Deutsche Post, E.ON, Montea en SBM Offshore resultaten.

Bekijk hieronder het marktenoverzicht op Kanaal Z met Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content