Marktenoverzicht: poging tot Europees beursherstel

© AFP

De tweede beursweek van het jaar begon zoals de eerste, met een zware daling van de lokale Chinese aandelenmarkten met meer dan 5 procent.

Maar in tegenstelling tot de vorige week lieten de Europese beurzen zich door dat nieuws niet van de wijs brengen. Een nieuwe afstraffing bleef achterwege. De Europese markten probeerden zelfs een herstel te laten optekenen, na de positieve start op Wall Street. Maar het bleef bij een erg bescheiden herstel. Van een koopjesjacht was zeker nog geen sprake.

Binnen de Bel-20 was AB InBev (+2,0%) de grootste uitblinker. De aanleiding zijn mediaberichten dat het Japanse Asahi Breweries maar liefst 2,4 miljard pond wil neertellen voor de overname van de SABMiller-merken Grolsch en Peroni. Eerder werden de private-equitygroepen KKR en Cinven genoemd als geïnteresseerden voor die Europese biermerken, maar nooit werden daarbij bedragen van meer dan 2 miljard pond vermeld. AB InBev moet het Nederlandse Grolsch en het Italiaanse Peroni verkopen om kans te maken dat de Europese mededingingsautoriteiten de overname van SABMiller goedkeuren.

De beurzen mogen dan een rotweek achter de rug hebben, de overnamecarrousel in de farmasector is nog niet volledig stilgevallen. Het Iers-Britse Shire plc (-6,9%)kondigde aan dat het een akkoord heeft bereikt voor de acquisitie van Baxalta Inc (+ 1,0% bij de start op Wall Street)voor 32 miljard dollar (USD), bestaand uit 18 dollar cash per aandeel en 0,148 aandelen van Shire. In de zomer van vorig jaar deed Shire al een eerste poging om Baxalta voor 30 miljard dollar in te lijven, maar dat feest ging toen niet door. Zelf werd Shire aangevallen door AbbVie, dat 52 miljard USD wilde betalen om Shire over te nemen, maar ook dat bod werd afgewezen. Shire en Baxalta zijn specialisten in zogenoemde weesgeneesmiddelen – vaak levensnoodzakelijke middelen voor zeldzame ziekten, met erg hoge prijzen tot gevolg.

Straks na sluiting van de beurs op Wall Street zijn alle ogen gericht op Alcoa (+2,1% bij de start op Wall Street). De grootste Amerikaanse producent van aluminium opent sinds jaar en dag het Amerikaanse resultatenseizoen. In afwachting raakte via The Wall Street Journal al bekend dat Alcoa een contract ter waarde van 1,5 miljard dollar heeft afgesloten met GE Aviation. Met betrekking tot de resultaten zijn de verwachtingen met 2 dollarcent winst per aandeel niet hooggespannen. Maar gezien de ernstige Chinese groeivertraging, geldt dat dezer dagen voor zowat alle grondstoffenwaarden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content