Marktenoverzicht: Over cacaobonen en taai slijm

Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De handelaars op Wall Street konden gisteren een feestje bouwen, want de Amerikaanse technologie-index Nasdaq sloot voor het eerst boven 7000 punten. Die mijlpaal inspireerde de Belgische sterindex Bel-20 om weer boven 4000 punten te kruipen

De Bel-20 won 0,7 procent tot 4005,61 punten. De sterkste stijger in de sterindex was Galapagos (+3,5%). De biotechnologiegroep, die overigens een tweede notering op de Nasdaq heeft, gaf voorbeurs een stand van zaken over de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor patiënten met taaislijmziekte. Het gaat om een combinatie van drie werkzame stoffen in één pil. Het bedrijf zit naar eigen zeggen op schema om de eerste resultaten van testen op patiënten in de zomer van 2018 bekend te maken. De tweede sterkste stijger was de materiaaltechnologiegroep Umicore (+2,9%), die voor het eerst boven 40 euro afsloot. Aan het verliezende eind bevonden zich slechts twee Bel-20’ers: het biofarmabedrijf UCB (-0,96%) en de supermarktketen Colruyt (-0,2%).

Buiten de Bel-20 nam het biotechnologiebedrijf Argen-X (-2,2%), dat sinds kort ook een notering op Nasdaq heeft, niet deel aan het Nasdaq-feestje. Het aandeel kan wel een adempauze gebruiken na de vervijfvoudiging van de beurswaarde in 2017.

Op de brede markt was de plantageholding KKO International (+21,4%) de sterkste stijger. Het aandeel zit al enkele dagen in de lift, om onduidelijke redenen. Op 11 december werd op de website wel een euforisch berichtje gepubliceerd over de “excellente” eerste week van de oogst, waarin ook verteld werd dat het oogstseizoen later begonnen was dan normaal omdat het regenseizoen langer duurde dan normaal. Voorts viel er geen nieuws te rapen.

KKO International is de holding boven een Frans bedrijf dat in Ivoorkust een cacaoplantage probeert uit te bouwen met respect voor de lokale bevolking, de omgeving en het milieu. Het bedrijf kwam in oktober 2015 met grootse plannen naar de beurs, maar kende de voorbije twee jaar veel operationele en financiële problemen en zag de koers stevig terugvallen.

In juli moest KKO International nog een kapitaalverhoging van 2,4 miljoen euro doorvoeren. KKO International is voorlopig nog een verlieslatend bedrijf, dat bij de halfjaarresultaten een nettoverlies van 1,4 miljoen euro opbiechtte op een omzet van 110.000 euro. Ze moeten met andere woorden nog alle toekomstbeloftes waarmaken.

Mogelijk proberen beleggers via KKO International te gokken op een stijging van de cacaoprijs. De cacaoprijs viel in 2017 met 10 procent terug. Het kan nog erger, want de prijs van suiker bijvoorbeeld zakte vorig jaar met 23 procent. In verschillende productielanden zaten de weersomstandigheden goed mee met goede oogsten als gevolg. KKO kwam naar de beurs op een moment dat de cacaoprijs dicht bij een historisch hoog niveau zat.

Specialisten achten de kans klein dat het weer in 2018 opnieuw optimaal zal zijn voor cacaobonen. De verwachting is dus dat de oogst kleiner of van minder goede kwaliteit zal zijn, waardoor de prijs hoger zou moeten kunnen. Verwacht ook geen spectaculaire prijsstijgingen, want de voorraden zijn groot. Beleggers leggen beter niet alle cacaoboontjes daarop te week, want het weer en dus ook de prijzen van tropische grondstoffen zijn altijd onvoorspelbaar.

Donderdag wordt de PMI-indicator vrijgegeven. Die meet het vertrouwen van de aankoopdirecteurs in de dienstensector in de eurozone.

In de Verenigde Staten geeft de meststoffenproducent Monsanto inkijk in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content