Marktenoverzicht: Netflix meer dan 100 miljard dollar waard

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Een onverwacht sterke stijging van het aantal abonnees stuwt de beurswaarde van streamingplatform Netflix tot boven 100 miljard dollar.

De Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. De Duitse DAX-index spurtte naar een nieuw record, omdat de Duitse bedrijven als geen ander profiteren van de wereldwijde expansie en exportmogelijkheden. Andere Europese indexen moesten vrede nemen met kleine verliezen.

De Bel-20 leverde 0,36 procent in, wat gedeeltelijk te wijten was aan een adviesverlaging voor het zwaargewicht ING. Credit Suisse vreest dat de dalende rentemarge zal wegen op de resultaten van ING.

De Japanse beurs zette vorige nacht zijn steile opmars gezwind voort. De Japanse centrale bank maakte duidelijk dat er geen haast bij is om haar ultrasoepele geldbeleid af te bouwen. De meeste langetermijnrentevoeten gingen licht lager. Beleggers namen ook akte van de eerste protectionistische maatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump, die invoerheffingen op zonnepanelen en wasmachines in het leven riep.

In Brussel kwam Bone Therapeutics (+1,93%) met een businessupdate. Het Waalse biotechbedrijf zit krap bij kas, maar beleggers reageren positief op de tussentijdse balans. Begin januari was er nog 8,4 miljoen euro in kas, maar het bedrijf verbruikte 11,9 miljoen euro in 2017. In de loop van dit jaar heeft het bedrijf dus behoefte aan verse middelen om haar onderzoek naar behandelingen voor complexe botbreuken te kunnen voortzetten. Een kapitaalverhoging is de meest logische oplossing, maar ook een overname kan niet worden uitgesloten.

Eind vorig jaar werd een kapitaalverhoging van 8 miljoen euro nog in extremis afgevoerd. Het vervelende voor het bedrijf is dat er vers geld nodig is voordat de fase III-resultaten van PREOB – een middel tegen verlies van bloedtoevoer naar het bot – kunnen worden bekendgemaakt. Die resultaten worden in de tweede helft van het jaar verwacht en kunnen volgens het bedrijf heel wat waarde creëren. Positieve resultaten kunnen de basis leggen voor interessante licentieovereenkomsten en een grotere kapitaalverhoging, die het bedrijf ademruimte moet bieden.

Beleggers lusten pap van het toekomstplan dat Carrefour (+3,2%) ontvouwde. De Franse retailer schrapt 2400 banen door de rationalisatie van zijn hoofdkantoren in alle landen. De besparingen moeten geld vrijmaken om te investeren in een bijgestuurd businessmodel. Zo wil Carrefour meer inzetten op kleinere winkels dicht bij de klant en investeert het 2,8 miljard euro om de achterstand in e-commerce op te halen.

Carrefour voert ook gesprekken over de samenwerking met de Chinese internetreus Tencent, dat samen met de Chinese supermarktketen Younghui in het kapitaal van Carrefour China stapt.

Een onverwacht sterke stijging van het aantal abonnees stuwt de beurswaarde van streamingplatform Netflix (+10,7%) tot boven 100 miljard dollar. Netflix mocht vorig jaar 24 miljoen nieuwe abonnees verwelkomen, van wie 8,3 miljoen in het vierde kwartaal, zodat het bedrijf nu 117,6 miljoen klanten telt.

De prijsstijging van de populairste abonnementsformule met 10 procent schrikt de kijkers duidelijk niet af. In het vierde kwartaal steeg de omzet met een derde tot 3,29 miljard dollar, bij een winst die met 41 dollarcent per aandeel aan de verwachtingen voldeed. Dit jaar investeert Netflix 8 miljard dollar in nieuwe series en films, wat voor de helft wordt gefinancierd met leningen. De schuldenlast is opgelopen tot 6,5 miljard dollar.

Het Amerikaanse concern Procter & Gamble boekte in het vorige kwartaal een omzetstijging van 3 procent. De verkochte volumes namen toe, maar de prijzen stonden in alle segmenten onder druk. Voor de rest van het boekjaar verwacht het bedrijf een omzetstijging met 3 procent. De winstvooruitzichten worden lichtjes opgetrokken dankzij de verlaging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting. De winst per aandeel zou dit jaar 5 à 8 procent stijgen.

Woensdag is het uitkijken naar de resultaten van onder meer General Electric, Ford, Comcast en PayPal. In Europa worden verscheidene conjunctuurindicatoren gepubliceerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content