Marktenoverzicht: Nederlandse verzekeraars in de lift
De Chinese export en import is in december minder gedaald dan gevreesd, zo bleek vanochtend uit cijfers. Dat nieuws deed de rust terugkeren en verdrong de zorgen om de Chinese groeivertraging wat meer naar de achtergrond.
De olieprijs steeg aanvankelijk licht, maar kreeg opnieuw een tik in de late namiddag nadat de olievoorraden in de Verenigde Staten groter dan verwacht bleken.
De Europese beurzen verspeelden daardoor wat van hun winst. De EuroStoxx50 sloot uiteindelijk nipt hoger (+0,1%). De Bel-20 ging 0,3 procent hoger tot 3528,10 punten. Het was vandaag zoeken naar echte negatieve uitschieters. De autodienstengroep D’Ieteren was de grootste verliezer van de dag (-3,6%) en meteen ook van het prille nieuwe jaar (-14%%). De optimistische uitspraken van Denis Gorteman, de topman van D’Ieteren Auto, in de pers de voorbije dagen konden beleggers voorlopig niet overtuigen.
Vooral twee Nederlandse verzekeraars liepen vandaag in de kijker: Aegon en Delta Lloyd. Aegon (+9,7%) was de sterkste stijger in de Nederlandse sterindex AEX, nadat het bedrijf aankondigde 400 miljoen euro te besteden aan de aankoop van eigen aandelen en het slotdividend met één cent tot 13 cent te verhogen. Het aandeel ging vorig jaar – in stijgende markten – ongeveer 16 procent onderuit. Oorzaak was net zoals bij Delta Lloyd tegenvallende solvabiliteitscijfers.
Aegon gaat naar eigen zeggen tegen 2018 voor 200 miljoen euro kosten wegsnoeien om de winstmarges op te krikken. Samen met de groeiende inkomsten denkt het bedrijf 10 procent winst op het eigen vermogen te maken in 2018, tegenover 8,5 procent in 2015. Het bedrijf bevestigde ook min of meer dat een deel van de Britse activiteiten te koop staat.
Delta Lloyd (+4,4%) was op zijn beurt de sterkste stijger in de Belgische sterindex Bel-20. Het aandeel verloor vorig jaar 70 procent van zijn beurswaarde, nadat het bedrijf zijn doelstellingen voor de solvabiliteit niet kon waarmaken. Maar nu wint de verzekeraar al vier dagen op rij stevig terrein. Dat heeft mogelijk te maken met de overschrijding van de 3 procentdrempel door Fir Tree, een hefboomfonds uit New York dat zichzelf een “positieve activist” noemt. De transparantiemelding werd op 8 januari gepubliceerd op de website van de Nederlandse toezichthouder AFM. Beleggers hangen wellicht hun karretje aan deze bekende activistische belegger in de hoop op een turnaround.
De Nederlandse krant NRC meldt bovendien dat verschillende grote aandeelhouders de geplande kapitaalverhoging te groot vinden. De krant kan geen namen geven van aandeelhouders die tegen zouden stemmen op de algemene vergadering. Ze geven wel een lijstje met potentiële kandidaten, met onder meer de Taiwanese verzekeraar Fubon, de grootste aandeelhouder van Delta Lloyd. Als er minder kapitaal wordt opgehaald, zien aandeelhouders hun belang minder verwateren.
Twee weken voor kerst heeft diezelfde Fubon Delta Lloyd aansprakelijk gesteld voor het grote koersverlies. Volgens Fubon zou Delta Lloyd niet voldoende toelichting hebben gegeven over de gewijzigde spelregels voor de hypotheken op hun balans. De Nederlandsche Bank heeft vorig jaar de waarderingsregels voor hypotheken veranderd, waardoor de verzekeraar zijn kapitaalpositie in een klap met honderden miljoenen euro’s zag verslechteren volgens NRC.
Bij de kleinere aandelen was er nieuws van Kinepolis (stabiel) en WDP (+0,5%). De bioscoopgroep nam de uitbating van een cinemacomplex in Rouen over van UGC, dat vorig jaar ongeveer 400.000 bezoekers trok. Het vastgoed is en blijft in handen van Wereldhave (+0,1%) dat rondom de bioscoop restaurants en andere vrijetijdsbesteding wil bij creëren. De vastgoedvennootschap WDP nam op zijn beurt een distributiecentrum van DHL in Eindhoven over.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier