Marktenoverzicht: Kinepolis tankt 125 miljoen euro bij

Filmzaal Kinepolis © gf
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Kinepolis lijkt zich klaar te maken voor een volgende overname. De bioscoopuitbater heeft 125 miljoen euro opgehaald via een private plaatsing van obligaties met looptijden van acht en tien jaar.

De Europese beurzen sluiten een rustige handelsdag bijna onveranderd af. De mijnbouwaandelen hadden een moeilijke dag door dalende metaalprijzen. In de VS veren de technologiewaarden op na de correctie van de voorbije dagen.

Beleggers blijven ook de belastingverlaging van Donald Trump tegen de lamp houden. Kind van de rekening zijn de biotechwaarden.

Beleggers vragen zich af of de fiscale gunstmaatregelen voor onderzoek en ontwikkeling overeind blijven. Mogelijk sneuvelen aftrekposten om de tariefverlaging in de vennootschapsbelasting gedeeltelijk te financieren. De Belgische biotechbedrijven met een notering op Nasdaq delen in de klappen.

De Bel-20 sluit met een klein verlies van -0,04% af. Bpost voert het peloton aan nadat het gisterenavond had bekendgemaakt dat de winst over de eerste tien maanden van het jaar voldoende is om beleggers een stabiel dividend te gunnen.

Concreet gaar er op 7 december een interim-dividend van 1,06 euro van het aandeel. Colruyt herstelt van de pandoering van gisteren. De grondstofgevoelige aandelen, zoals Bekaert en Aperam, sluiten de rij van de Bel-20.

Kinepolis (-0,33%) lijkt zich klaar te maken voor een volgende overname. De bioscoopuitbater heeft 125 miljoen euro opgehaald via een private plaatsing van obligaties met looptijden van acht en tien jaar.

Wellicht heeft het bedrijf al een bestemming gevonden voor dat geld in de vorm van een overname. In september nam Kinepolis nog het Canadese Landmark Cinemas over voor een ondernemingswaarde van 84 miljoen euro.

De balans van Kinepolis laat de verdere uitrol van de expansiestrategie toe. Eind juni bedroegen de netto financiële schulden minder dan twee keer de recurrente bedrijfscashflow. Een schulduitgifte van 125 miljoen euro zou de schuldenlast richting 3,5 keer de bedrijfscashflow tillen, wat gegeven de stabiele cashflow en de generatie van vrije cashflow nog niet overdreven veel is.

Een kapitaalverhoging valt ook niet uit te sluiten als Kinepolis een grote slag wil slaan. De sector is in de greep van een consolidatiebeweging om de concurrentie met Netflix te counteren. Schaalvergroting is nodig om tegelijk te snoeien in de kosten en te investeren in een betere beleving voor de bezoekers.

Met deze logica in het achterhoofd neemt het Britse Cineworld de Amerikaanse bioscoopketen Regal over voor 3,6 miljard dollar. Kinepolis is nog niet aanwezig in de VS.

Euronav (-1,05%) maakt vaart met de verjonging van de vloot. De tankerrederij verkoopt de mammoettanker VLCC Flandre voor 45 miljoen euro. De deal levert Euronav een boekhoudkundige meerwaarde op van 20,3 miljoen euro op. Het is de derde tanker die Euronav in korte tijd verkoopt.

Het bedrijf verzamelt cash om de moeilijke tijden in het tankertransport te overbruggen. Een overaanbod op de markt heeft de tankertarieven fors lager gestuurd. Analisten verwachten in 2018 een langzaam herstel van de tarieven.

Volgend jaar zou de vraag voor de kleinere tankers met 4,5 procent toenemen terwijl het aanbod slechts 3,6 procent zou aandikken. Ook op de markt voor de mammoettankers zou de extra vraag het extra aanbod aan schepen moeten overtreffen, maar daarmee is het overaanbod niet weggewerkt. Het sneller verschroten van oudere schepen en een stijging van de export van Amerikaanse schalieolie naar Azië kunnen de tarieven ondersteunen.

De verlening van OPEC-akkoord om de olieproductie te beperken en de afbouw van de wereldwijde olievoorraden is minder goed nieuws omdat dit de vraag naar transport en opslag op zee afremt.

Deceuninck (+2,35%) mag een nieuwe grote aandeelhouder verwelkomen. HPP Participaties heeft een belang van meer dan 7 procent opgebouwd in het pvc-bedrijf door een pakket aandelen van Sofina over te nemen. HPP is een holdingmaatschappij van een aantal Vlaamse investeerders.

Woensdag zal de markt vooral oog hebben voor het aantal jobs dat er in november in de VS gecreëerd werden in de private sector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content