Marktenoverzicht: George Soros waarschuwt de Britten

© belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Hoewel de jongste peilingen opnieuw wijzen op een nek-aan-nekrace tussen de voor- en de tegenstanders van een brexit, behouden de financiële markten het vertrouwen dat de Britten donderdag niet uit de Europese Unie stappen.

Het sentiment werd ondersteund door een onverwachte stijging van het economische sentiment in Duitsland. De markten namen ook instemmend akte van het oordeel van het Duitse Grondwettelijk Hof, dat geen graten ziet in het OMT-programma van de Europese Centrale Bank (ECB). Via dat programma kan de instelling onder strikte voorwaarden overheidsobligaties inkopen van eurolanden die in nood verkeren. De ECB heeft dat instrument tot nu niet ingezet, maar ze koopt sinds begin dit jaar schuldtitels op van alle eurolanden a rato van hun belang in het kapitaal van de ECB.

De Europese beurzen stegen gemiddeld met 0,5 tot 1 procent. De Bel-20 schreef er 0,6 procent bij. Ook Wall Street opende licht hoger. In een nieuwe speech voor de bankcommissie van de Amerikaanse Senaat herhaalde Fed-voorzitter Janet Yellen dat de relatief trage groei van de Amerikaanse economie nog lang zal aanhouden. Yellen zei ook dat de economie voldoende stevig moet zijn voor ze de rente verhoogt.

Ook het Britse pond kon de riante winst van maandag vasthouden. Miljardair George Soros, die in 1992 een miljard dollar verdiende met een succesvolle speculatie tegen het Britse pond, waarschuwde dat het pond 15 à 20 procent van zijn waarde kan verliezen bij een brexit.

Op de Brusselse beurs blonk het Waalse ASIT biotech (+11,99%) uit. De koerssprong is vooral te danken aan een positief rapport van KBC Securities, dat een koopadvies op het aandeel kleeft. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van allergiemedicijnen. KBC wijst op de positieve ontwikkeling van een behandeling tegen graspollenallergie. De koersstijging is ook een reactie op de moeilijke beursgang van het bedrijf van begin mei. ASIT biotech haalde toen maar net genoeg geld op (23,5 miljoen euro) om de finale studie voor het hooikoortsmiddel af te ronden. Vooral de Belgische particuliere belegger liet het afweten, waarvoor de speculatietaks als hoofdschuldige wordt aangewezen. Sinds de introductie van die heffing is de handel in kleinere biotechwaarden met ruim een kwart gedaald.

Ook Biocartis (+8,35%) klom hoger. Dit biotechbedrijf is gespecialiseerd in moleculaire diagnosetechnieken en kondigde aan dat zijn nieuwe testproduct Idylla meer dan vijftig mutaties bij longkanker kan detecteren. Die detectie laat een meer gerichte behandeling van de patiënt toe.

Na beurs publiceerde Colruyt zijn jaarcijfers over het boekjaar 2015-2016. De omzet steeg met 2,9 procent en de vergelijkbare bedrijfswinst met 2,4 procent, wat in lijn is met de vooruitzichten die Colruyt eerder gaf. Voor het nieuwe boekjaar verwacht het bedrijf een aanhoudend pittige concurrentie en het rekent niet op een verbetering van het consumentenvertrouwen. Colruyt zal pas op de algemene vergadering van 28 september concrete financiële vooruitzichten meegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content