Marktenoverzicht: Delhaize en Ahold hand in hand hoger

© belga

De Europese beurzen gaven voor de tweede dag op rij terrein prijs, na teleurstellende macro-economische cijfers. Het economische herstel in Europa wint maar niet aan vaart.

En ook voormalig groeiwonder China presteert matig. Dat leert de maandelijkse rondvraag bij de aankoopdirecteuren in verschillende regio’s. De EuroStoxx50 verloor uiteindelijk 0,9 procent. De Bel-20 ging 0,3 procent achteruit tot 3.504,27 punten.

Delhaize (+2,3%) was de positieve uitschieter in de Belgische sterindex, na verrassend sterke resultaten van Ahold (+2,5%). De sterke link tussen beide aandelen is normaal. De bedrijven smelten deze zomer samen. Aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel 4,75 aandelen Ahold. Hoe beter Ahold presteert, hoe meer waar de Delhaize-aandeelhouders krijgen voor hun geld. Het is nog niet duidelijk of dat binnen enkele weken of aan het einde van de zomer zal zijn. Het is wachten op groen licht van de Amerikaanse concurrentiewaakhond.

Ahold maakte in het eerste kwartaal iets minder dan 550 miljoen euro bedrijfswinst, 5 procent meer dan verwacht door het analistenheir en 14 procent beter dan in dezelfde periode vorig jaar. De Nederlandse supermarktenketen haalde meer omzet én meer winst uit elke euro omzet in de belangrijkste markten: de VS en Nederland. Ze krikten de winstmarges op door kostenbesparingen en lichte prijsverhogingen. De nettowinst steeg van 213 in het eerste kwartaal van 2015 naar 241 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016.

Verder dankt het management de sterke cijfers – met name in Nederland – onder meer aan succesvolle promoties met moestuintjes en bestek. Er werden 475 miljoen moestuintjes uitgedeeld en daardoor werden mensen naar de Albert Heijn-winkels gelokt. Een bestekactie was dan weer “economisch” succesvoller dan een gelijkaardige glazenactie van vorig jaar.

Ahold staat met Bol.com en AH.nl sterk in de onlineverkoop. De twee merken samen boekten een omzetgroei van meer dan 30 procent. Er wordt momenteel vooral ingezet op marktaandeel, waardoor Ahold liever niet over winst- of verlies spreekt.

Het management veranderde niets aan zijn vooruitzichten. Voor het hele boekjaar mikt Ahold op onderliggende operationele marges in lijn met 2015, zonder rekening te houden met de impact van de fusie met Delhaize.

Op de brede markt was de rederij Exmar (+11,5%) de sterkste stijger, na berichten in de Britse krant Financial Times dat er een belangrijke opdracht in de maak zou zijn voor Exmars Carribean FLNG, een soort drijvende fabriek die aardgas kan vloeibaar maken om het vervolgens te exporteren.

Argen-X (+0,4%) ging licht hoger, wat opvallend is na een kapitaalverhoging die bestaande aandeelhouders verwatert. Het biotechnologiebedrijf plaatste 2,7 miljoen aandelen bij vijf grote investeerders tegen 11,10 euro, een korting van 2,6 procent op de slotkoers van dinsdag. Het management liet aan de collega’s van Inside Beleggen weten dat de investeerders al een tijdje vragende partij waren om in te stappen.

Een van de grote investeerders is Perceptive Advisors, het hefboomfonds dat als eerste speculeerde tegen Thrombogenics (+0,4%) en achteraf bekeken de kanarie in de koolmijn was. Perceptive Advisors is ook al langer aandeelhouder van het Belgische biotechnologiebedrijf Ablynx (-0,2%). Argen-X is opgestart door ex-werknemers van Ablynx en maakt medicijnen tegen kanker en auto-immuunziekten op basis van de ‘gewone’ antilichamen van lama’s. Ablynx werkt met de ‘speciale’ antilichamen.

In januari nam Federated Investors, een grote Amerikaanse investeringsmaatschappij, ook al een belang van 9 procent in Argen-X. Het lijkt erop dat meer en meer gespecialiseerde beleggers de plaats innemen van de durfkapitalisten in het aandeelhoudersschap van Argen-X.

Argen-X is het enige of een van de weinige Belgische biotechnologieaandelen die vandaag hoger noteren dan eind vorig jaar. In april kon het nog een belangrijke deal sluiten met de farmareus Abbvie, waarbij het een voorafbetaling van 40 miljoen euro kreeg voor de ontwikkeling van een kankermedicijn en de belofte van 20 miljoen euro aan preklinische mijlpaalbetalingen. Argen-X had daarvoor al een kaspositie van 50 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content