Marktenoverzicht: Colruyt onderuit, Kinepolis op verlies

Colruyt © Image Globe
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Amerikaanse centrale bank verhoogt vanavond naar alle verwachtingen de rente met 25 basispunten. De Amerikaanse president krijgt het iets moeilijker zijn belastingdeal rond te krijgen, nadat de Republikeinen een zetel hebben verloren aan de Democraten na verkiezingen in Alabama. De Republikeinen hebben nog een nipte meerderheid van 51 zetels in de Senaat, tegenover 49 zetels voor de Democraten.

De teneur op de Europese beurzen was negatief. De EuroStoxx50 verloor bij het slot een half procent. De Bel-20 ging uiteindelijk 0,8 procent lager tot 4002,21 punten. Er waren slechts drie stijgers in de Brusselse sterindex en de sterkste stijger van de dag was de holding Ackermans & van Haaren (+1,4%).

Op de brede markt was Balta Group (+5,7%) een opvallende stijger. Het is de vierde dag op rij dat het aandeel terrein wint, maar het noteert wel bijna 37 procent onder de prijs waartegen de tapijtengroep op 14 juni naar de beurs kwam. Een waarnemer wijst erop dat de lock-up-periode voor de investeringsgroep Lone Star die de meerderheid van de aandelen van Balta bezit na zes maanden afgelopen is.

Colruyt (-7,5%) was de grootste daler in de Bel-20. De supermarktketen slaagde er nochtans in zijn marktaandeel in de eerste helft, van zijn gebroken boekjaar dat op 1 april begint, te verdedigen, maar dat ging ten koste van de winst. De top van Colruyt verwijst “naar de toegenomen prijs- en promodruk, meer promo-acties, en ons consequente prijsreactiebeleid”.

Omdat Colruyt de laagste prijs garandeert, konden “sterke aankoopprijsstijgingen van leveranciers slechts in beperkte mate en met vertraging doorgerekend worden”, klinkt de uitleg in het persbericht. De onderhandelingen over de aankoopprijzen worden op het scherp van de snee gevoerd. Enkele weken geleden berichtte de krant De Tijd nog dat 29 producten van Pepsi Co uit de rekken van Colruyt bleven, omdat er geen akkoord over de prijzen werd bereikt.

Er zijn ook een aantal regeringsmaatregelen die Colruyt voelt en die vermeld worden in het halfjaarrapport: door de afschaffing van de notionele-intrestaftrek stijgt de effectieve belastingvoet van 29,8 naar 30,6 procent en door de accijnsverhoging op alcoholische dranken gaan steeds meer mensen over de grens hun drank kopen.

De continue investeringen in e-commerce beginnen volgens Colruyt vruchten af te werpen. Collect & Go is volgens de supermarktketen marktleider in de onlinevoedingsmarkt in België en neemt ook een steeds groter deel van de omzet van de groep voor zijn rekening. Precieze cijfers krijgen we echter niet.

Colruyt heeft 31,89 procent van de Belgische markt in handen, een stijging met 8 basispunten tegenover de eerste helft van het vorige boekjaar. De vergelijkbare omzet, waaruit het effect van de verkoop van Pro à Pro in Frankrijk werd gefilterd, steeg met 3,7 procent tot 4,458 miljard euro. Op 100 euro aan verkochte producten realiseerde Colruyt echter slechts 4 euro nettowinst, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog 4,3 euro was.

De nettowinst daalde met 3 miljoen euro tot 180 miljoen euro. Dat komt neer op 1,23 euro nettowinst per aandeel over de voorbije zes maanden. Als Colruyt evenveel winst boekt in de tweede jaarhelft, dan noteert Colruyt tegen de slotkoers aan iets meer dan 17 keer de winst. Colruyt verlaagt de prognoses voor het boekjaar niet en zegt dat ze alle nodige maatregelen zullen blijven nemen opdat het nettoresultaat zo dicht mogelijk tegen het resultaat van vorig jaar zal liggen (348 miljoen euro).

Volgens de analisten van JPMorgan is de premie van 30 procent tegenover de sectorgenoten waarmee Colruyt noteerde niet meer te verantwoorden, “zonder een groei van de inkomsten en met een zakkende winstmarge”. Volgens JPMorgan heeft het aandeel nog niet echt afgezien, door het aandeleninkoopprogramma. “Op 2,5 maanden werd voor 120 miljoen euro eigen aandelen gekocht. Dat is ongeveer 15 procent van het dagelijkse handelsvolume”, merkt het beurshuis op.

“De markt gelooft nog altijd dat de nettowinst over het volledige boekjaar licht hoger zal liggen dan in het vorige boekjaar. Dat zou betekenen dat de nettowinst na de daling met 6 procent in de eerste jaarhelft, 9 procent zou moeten stijgen in de tweede jaarhelft.” JPMorgan gelooft er duidelijk niet in. Zij denken dat de nettowinst over het boekjaar 2017/2018 zal uitkomen op 328 miljoen euro.

Op de brede markt was er nog een aandeel dat nog harder onderuitging dan Colruyt, namelijk D’Ieteren (-6,7%). De autodienstengroep, die zich wil omturnen tot gediversifieerde holding, moest gisteren nabeurs een winstalarm uitsturen. De groep breekt noodgedwongen met de jaarlijkse traditie om aan het einde van het jaar de vooruitzichten op te trekken.

De 10 procent meer aangepast winst die D’Ieteren in het vooruitzicht had gesteld, is niet meer haalbaar. D’Ieteren hoopte op dubbelcijferige omzetgroei in de tweede jaarhelft bij zijn jongste dochter Moleskine, maar er zit slechts 10 procent omzetgroei in. Dat is beter dan de 6 procent groei van de eerste jaarhelft, maar niet goed genoeg. Analisten vragen zich nu hardop af of D’Ieteren ook niet te optimistisch is over de vooruitzichten op de langere termijn voor de Italiaanse producent van lederen luxeschriftjes.

Andere zaken die D’Ieteren als redenen vermeldt voor het verlagen van de vooruitzichten zijn onder meer een zwakke Amerikaanse dollar en een zwak Britse pond, die de vertaling van verkopen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten omgerekend naar euro uitholt en een provisie van ongeveer 2,5 miljoen euro voor een bonusplan voor het personeel van Moleskine.

Ook Kinepolis (-4,9%) verloor fors terrein na een adviesverlaging van Berenberg van kopen naar houden. Beleggers hebben er lak aan dat die verlaging vooral ingegeven is door de opwaartse rit van het aandeel, die nog maar weinig ruimte voor meer koersstijging laat en – toegegeven – door de verwachte blockbusters die dit jaar hun beloftes niet helemaal waar konden maken.

Kinepolis was een van de eerste Belgische bedrijven die Berenberg ruim een jaar geleden begon op te volgen vanuit Londen. De Belgische holding Bois Sauvage heeft trouwens een belang van 12 procent in Berenberg.

Donderdag

De bestuurders van de Europese Centrale Bank zitten bijeen om te beslissen over het monetaire beleid. Om 13.45 uur sturen ze een persbericht uit en om 14.30 uur geeft ECB-voorzitter Mario Draghi tekst en uitleg. Ook van de Bank of England krijgen we om 13 uur een rentebesluit.

In Europa komen er cijfers over de auto-inschrijvingen in november en het vertrouwen van de aankoopdirecteurs in december.

In de VS zijn er kwartaalresultaten van Adobe Systems en Oracle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content