Marktenoverzicht: China verpest weekbegin

© REUTERS

Tegenvallende cijfers uit China, waaruit moet blijken dat de overheidsmaatregelen voorlopig weinig of geen effect hebben, duwden de grondstoffen – inclusief olie en de Europese aandelenmarkten – opnieuw in het rood.

Vorige week vrijdag hadden de beurzen met een stevige dagwinst de verliezen van januari nog kunnen milderen. Maar dat was geen inleiding tot een betere beursperiode. Want tegenvallende cijfers uit China, waaruit moet blijken dat de overheidsmaatregelen voorlopig weinig of geen effect hebben, duwden de grondstoffen – inclusief olie en de Europese aandelenmarkten – opnieuw in het rood.

Op de beurs van Japan wist Sony (+12,4%) wel de grootste dagstijging sinds oktober 2008 te laten optekenen. Een gevolg van veel beter dan verwachte kwartaalcijfers: 120,1 miljard yen winst, tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 91,1 miljard yen. Met dank aan de fantastische verkoopcijfers van de nieuwe cd van Adele en de sterke bezoekcijfers van de James Bond-film Spectre. Ook de verkoopresultaten van PlayStation 4 lagen boven de verwachtingen. Een minpunt waren de teruggevallen leveringen van chips en sensoren aan de smartphoneproducenten Apple en Samsung.

Een uitblinker op de Europese beurzen was Ryanair (+5,8%). De Ierse lagekostenmaatschappij wist nochtans niet echt de verwachtingen van de analisten te overtreffen, ondanks de verdubbeling van de winst van 49 naar 103 miljoen euro. Die stijging was een gevolg van de toename van het aantal passagiers met 25 procent tot 20 miljoen. Ryanair kon dan ook zijn verwachtingen voor het aantal passagiers voor 2016 optrekken tot 106 miljoen. Maar het aangekondigde inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 800 miljoen euro is veel ruimer dan de markt had verwacht. Steeds meer analisten verwachten dat Ryanair nog voor het einde van dit decennium in aantal passagiers de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa is. In beurskapitalisatie is ze dat nu al.

Het Finse Nokia (-11,5%) was een belangrijke uitschuiver in Europa. In een patentgeschil met Samsung Electronics duidde de International Chamber of Commerce de Finse telecomspeler wel als winnaar aan. Maar de Koreanen zullen met 200 miljoen euro per jaar wellicht fors minder moeten betalen dan de markt had gehoopt. Ze mikten op 250 à 300 miljoen euro aan jaarlijkse betalingen aan Nokia. De patentdivisie is zeer rendabel en dus heel belangrijk voor de winstcijfers. De markt vreest dat die inkomsten de komende jaren kunnen dalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content