Marktenoverzicht: beurzen blijven onder druk

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wall Street bleef maandag gesloten vanwege Martin Luther King-day. De Europese beurzen misten dan ook een bondgenoot om te herstellen van de zware klappen van de voorbije twee weken.

Meerdere keren klommen de indexen in het groen, maar vrij snel werden ze opnieuw in het rood geduwd. De auto- en de grondstoffenwaarden konden wat herstellen, maar de bankaandelen kregen het erg lastig.

De Europese banken leverden de zwakste sectorprestatie in Europa. Dat had in de eerste plaats te maken met de neergang in de Italiaanse banksector. Het grootste verlies was voor Banca Monte dei Paschi (-13%), nadat de plannen om een Italiaanse bad bank op te richten werden uitgesteld. Dat was ook slecht nieuws voor andere Italiaanse banken, waar de verliezen gemiddeld 5 à 10 procent bedroegen. Italië is de derde economie in de eurozone en heeft in verhouding tot het bruto binnenlands product grote banken. Vandaar ook de impact op de rest van de Europese banksector. Een van de dalers in de Bel-20 was dan ook KBC (-1,6%).

Aan de positieve zijde in de Bel-20 vinden we Elia (+3,1%) terug. Na de uitspraken over een gewenste fusie tussen Elia en Fluxys van Daniël Termont – die niet alleen burgemeester van Gent is, maar ook de voorzitter van de raad van bestuur van Fluxys – was er een rapport van ING-analist Quirijn Mulder, die het erg defensieve Elia-aandeel zeer aantrekkelijk vindt in deze turbulente beurstijden. Vandaar dat hij het advies optrekt naar kopen en zijn koersdoel verhoogt van 33 naar 47,7 euro.

Er waren enkele spectaculaire bewegingen in de DAX-index op de Duitse beurs. Zo was de grootste sprong voor Adidas (+6,6%), terwijl het aandeel van Henkel (-4%) het grootste verlies liet optekenen. Beide bedrijven hebben op zich weinig met elkaar te maken, maar toch ligt hetzelfde bericht aan de basis van die scherpe koersreacties. Henkel-topman Kasper Rorsted stapt over naar Adidas, om daar CEO te worden in opvolging van Herbert Hainer, van wie al enige tijd bekend was dat zijn mandaat bij de sportgigant ten einde liep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content