Marktenoverzicht: Baaldag op de beurzen

. © Reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Na het lichte herstel van donderdag zat de klad opnieuw in de Europese beurzen. Op Wall Street bewees Wal-Mart dat het niet zomaar zal plaatsmaken voor Amazon.

De Europese beurzen sloten opnieuw lager. Vooral in de namiddag liepen de verliezen op. De eurostoxx50 verloor 0,47 procent. In ons land leed de Bel-20 (-0,95%) vooral onder de nieuwe tik voor KBC (-3,25%). De bank-verzekeraar stond net zoals EVS (-1,73%) en IBA (-2,80%) voor de tweede dag op rij onder druk, na hun cijfers op donderdag.

Ook vrijdag kwam een aantal bedrijven met resultaten. Bij Leaseinvest (+0,98%) staan de huurinkomsten onder druk, omdat de vastgoedgroep in zijn portefeuille een switch maakt van logistiek naar retail en kantoren. Bij Celyad (-7,03%) maken beleggers zich zorgen over de magere kaspositie. Met amper 40 miljoen euro in kas kan het biotechbedrijf het hoogstens nog een jaar of zo uitzingen, zonder vers geld te tanken.

Wal-Mart

Het opvallendste beursverhaal kwam donderdagavond uit de Verenigde Staten overgewaaid. Op Wall Street beleefde Wal-Mart zijn sterkste beursdag in bijna tien jaar. Het aandeel steeg met 11 procent naar een nieuw record. Dit jaar dikte de koers al bijna de helft aan. De nieuwe sprong was het gevolg van het sterkste kwartaal in bijna een decennium.

Die prestatie is des te opvallender, omdat de sectorgenoten van Wal-Mart steen en been klagen over de toenemende concurrentie en de druk op de marges. Maar de grootste retailer ter wereld lijkt daar een passend antwoord op te hebben gevonden. In plaats zoals voorheen in nieuwe winkels te investeren, steekt het nu geld in zijn bestaande winkels om die aangenamer te maken. In een land waar de middenklasse krimpt, slaagt Wal-Mart er zo in de hogere middenklasse aan te trekken. Die is bereid meer te betalen voor kwaliteit.

Opvallend is ook dat het aandeel immuun lijkt voor de sterke groei van Amazon, de kwelgeest voor zowat alle andere retailaandelen. Maar in tegenstelling tot veel sectorgenoten investeert Wal-Mart al veel langer in e-commerce, een strategie die begint te lonen. De klassieke retailer heeft ook een streepje voor op zijn uitdager: met 4700 winkels beschikt het over een gigantisch en efficiënt netwerk van afhaalpunten.

Wall-Mart investeert zwaar in de internethandel, onlangs nog met de overname Jet.com. De groei van de e-commerce met 50 procent in een jaar oogt spectaculair. Toch verdienen die cijfers enige nuancering: dit jaar zal de omzet uit e-commerce 17,5 miljard dollar bedragen op een totale omzet 500 miljard.

Europa

Ook in Europa was er een opvallende stijger. Het aandeel van de Franse mediaconglomeraat Vivendi klom met 4,39 procent, hoewel de resultaten onder de verwachtingen uitkwamen. Dat had alles te maken met de aankondiging dat er zeker de eerste zes maanden geen overname van Ubisoft komt. Ubisoft is een van de grootste gameontwikkelaars ter wereld en is voor zowat een kwart in handen van Vivendi.

De oprichtersfamilie van Ubisoft is niet gelukkig met die ongevraagde participatie en belooft na die aankondiging “waakzaam” te blijven. De belegger is opgelucht, omdat het vreesde dat Vivendi veel geld zou uitgeven in een vijandige overnamestrijd. Maar gewoon aandeelhouder blijven legt de mediagroep ook geen windeieren. Het aandeel is dit jaar verdubbeld.

Volgende week

Volgende week loopt het resultatenseizoen stilaan op zijn laatste benen. Er komen wel nog cijfers bij Retail Estates, Greenyard, CFE en Gimv. Met Ackermans & van Haaren komt er ook nog een Bel-20’er aan de beurt. Macro-economisch is het vooral uitkijken naar de IFO-index voor het ondernemersvertrouwen in Duitsland. Donderdag is er geen handel op Wall Street en Tokio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content