Marktenoverzicht: Amerikaanse deal van bpost wordt niet gesmaakt

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen zijn rustig begonnen aan de week. Ze trokken zich maar weinig aan van de waarschuwing van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble dat er een nieuwe financiële crisis dreigt. Uiteindelijk waren er beperkte winsten.

Bpost kwam met sterk nieuws over een grote overname in de Verenigde Staten, maar de marktreactie is duidelijk negatief (-3,5%). Een aantal aandeelhouders stond altijd al terughoudend tegenover een grote deal, omdat die een bedreiging kan zijn voor het fraaie dividend. Die vrees is ten onrechte, gezien de sterke balans en de gezonde rendabiliteit van de bestaande activiteiten. De koersdaling heeft vooral te maken met de perceptie dat er stevig is betaald voor de doorbraak op de Amerikaanse pakjesmarkt. Radial heeft een veel lagere winstgevendheid dan bpost, maar toch betaalt bpost meer dan de eigen waardering. Dat wil zeggen dat de verwachte groei en de verbetering van de winstgevendheid mee in de prijs zijn gerekend.

Een veel positievere koersreactie was er voor Exmar (+6,9%). De gastankerrederij zit in woelig water door zijn hoge schuldenlast. De groep vindt geen koper en zelfs geen huurder voor het afgewerkte, dure paradepaardje Caribbean FLNG (kostprijs 300 miljoen dollar), die aardgas aan boord vloeibaar kan maken. Elke vorm van cashinjectie is dus welkom. Die is er nu gekomen voor 23 miljoen euro door de verkoop van de veertien jaar oude LNG-tanker Excel. Na een eerdere afwaardering ligt de verkoopprijs in de lijn met de waarde waartegen de tanker nog in de boeken stond. Er is dus geen meer- of minwaarde, enkel extra cash.

Er was ook een opvallende koerswinst voor Thrombogenics (+5,1%). Het Leuvense biotechbedrijf kreeg een artikel in het gezaghebbende tijdschrift Experimental Eye Research over de preklinische studieresultaten van het kandidaat-geneesmiddel THR-317, dat de ontwikkeling van diabetische macula-oedeem probeert af te remmen of te stoppen (anti-plgf). Dat is een ernstige vorm van verlies van gezichtsvermogen door ophoping van vocht in de maculaire omgeving van het netvlies, die een zwelling veroorzaakt, waardoor de patiënt gezichtsvermogen verliest, met in de meest extreme vorm blindheid tot gevolg.

Dinsdag is het uitkijken naar de industriële productie in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië. Uit dat laatste land komen ook cijfers over de handelsbalans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content