Markten veren op na nieuwe stimulusmaatregelen ECB

© reuters

Mario Draghi was donderdag even de held van de financiële markten. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) verraste beleggers met nog meer maatregelen om de economie te stimuleren

Concreet wordt de richtinggevende rente op 0 procent gezet en moeten banken voortaan 0,4 in plaats van 0,3 procent rente betalen op deposito’s die ze aanhouden bij de ECB. Bovendien gaat de ECB voortaan maandelijks 80 miljard euro aan obligaties inkopen in plaats van 60 miljard. De euforie over de nieuwe stimulusinjectie van de ECB deed de winsten na de aankondiging ervan oplopen tot 3 procent. De euro dook anderhalf procent lager tot onder 1,09 dollar per euro. De winsten smolten echter weg nadat Draghi zich tijdens de persconferentie liet ontvallen dat hij voorlopig de nood niet ziet om de rente verder te verlagen. Meteen ging de euro ook opnieuw hoger.

De Bel-20-index sloot de dag af met een licht verlies van 0,87 procent. Bekaert (-3,07%) was de hele dag een opvallende daler in de index. De staaldraadproducent leed onder een adviesverlaging van zakenbank J.P. Morgan. Het advies ging van neutraal naar onderwogen, al werd het koersdoel wel opgetrokken van 27,8 naar 31 euro.

Bpost (-0%) kwam woensdag nabeurs met beter dan verwachte kwartaalresultaten. Hoewel de omzet licht lager uitkwam dan verwacht, lagen zowel de recurrente bedrijfswinst (rebitda) als de nettowinst boven de verwachtingen. Concreet zakte de omzet in het vierde kwartaal van 2015 met 2 procent naar 642,9 miljoen euro. De rebitda ging 4,7 procent hoger naar 137,1 miljoen euro, terwijl de nettowinst met bijna de helft steeg naar 81,1 miljoen euro. De nettowinst houdt wel rekening met een eenmalige meerwaarde van 26,1 miljoen euro op de verkoop van een gebouw. Het voorbije kwartaal bleef de daling van het klassieke briefverkeer – de meest rendabele activiteit van bpost – beperkt tot 3,9 procent. Voor heel 2015 zakte het briefverkeer met 5 procent, wat veel minder is dan bij sectorgenoten in de buurlanden. Het aantal geleverde pakjes ging dan weer bijna 14 procent hoger. Desondanks was de stijging van de omzet uit pakjes nog altijd niet voldoende om de omzetdaling uit briefverkeer volledig op te vangen. Na het sterke vierde kwartaal trekt bpost zijn jaardividend voor 2015 op naar 1,29 euro. Beleggers kunnen daarom rekenen op een einddividend van 24 eurocent. Eerder keerde het postbedrijf immers al een interim dividend van 1,05 euro uit. Voor dit jaar verwacht bpost een rebitda en dividend op “hetzelfde hoge niveau” als 2015.

Agfa-Gevaert (+4,69%) slaagde er het voorbije jaar in de omzetdaling een halt toe te roepen en opnieuw winst te boeken. De omzet ging 1 procent hoger naar 2,646 miljard euro, onder meer dankzij gunstige wisselkoerseffecten. Goede prestaties werden opgetekend door de inkjetactiviteiten van Agfa Graphics en de Direct Radiography en IT-systemen van Agfa Healthcare. Daartegenover staat de verdere achteruitgang van de traditionele filmactiviteiten. Uit die licht gestegen omzet puurde Agfa aanzienlijk meer winst. De brutowinstmarge steeg van 30,8 naar 31,9 procent. De bedrijfswinst (ebit) ging 18,4 procent hoger naar 180 miljoen euro, terwijl de nettowinst een vijfde hoger afsloot op 71 miljoen euro. De schuldenlast zakte van 126 naar 58 miljoen euro. Agfa wil de omzet op termijn optrekken naar 3 miljard euro en rekent daarvoor gezien de aanhoudende vertraging in enkele grote groeimarkten op gerichte overnames.

Option (-11,43%) heeft zijn CEO Frank Deschuytere na drie jaar alweer ontslagen. De Leuvense specialist in draadloze communicatie doet dit na ontgoochelende jaarresultaten. De omzet daalde het voorbije jaar van 5,2 naar 4,7 miljoen euro. De oorzaak is de tegenvallende verkoop van CloudGate, een draadloos netwerkpunt waarmee toestellen aangesloten kunnen worden op het internet. Via een partnerschap met het Amerikaanse Danlaw en de overname van de Nederlandse producenten van straatverlichting Lemnis en Innolumis probeert Option CloudGate te lanceren in nieuwe markten. Option verkeert na verschillende kapitaalinjecties van investeerders en Danlaw nog altijd in een precaire financiële toestand. In 2015 boekte het bedrijf een bedrijfsverlies van 11,8 miljoen euro en een nettoverlies van 14,1 miljoen euro. Eind 2015 had het bedrijf nog 4,1 miljoen euro cash. De kans is dan ook groot dan nieuwe externe financiering moet worden gevonden. Oprichter en hoofdaandeelhouder Jan Callewaert neemt voorlopig de functie van de ontslagen Deschuytere over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content