Mario Draghi stelt binnen enkele dagen nieuwe visie op Europa voor

President van de Europese Centrale Bank beklemtoonde nogmaals dat de eurozone met serieuze risico’s wordt geconfronteerd en dat de politici snel zullen moeten handelen.

Daarnaast staat de ECB klaar om meer liquiditeiten in het systeem te pompen, kwestie van de banken solvabel te houden.

Geen enkel land in de eurozone loopt het risico op inflatie, zodat er ruimte is om de rente verder te verlagen. De ECB heeft haar basisrente al geruime tijd ongewijzigd gehouden op 1%. Algemeen wordt verwacht dat die basisrente later dit jaar nog zal worden verlaagd.

Inmiddels blijft het sentiment op de Europese beurzen goed, de beleggers hebben hun vrees voor de afloop van de Griekse verkiezingen dus duidelijk aan de kant geschoven. De Euro Stoxx 50 wint ruim 1%, terwijl de euro ongeveer in de buurt van het slotniveau van gisteren noteert.

Ratingverlaging Nederlandse banken door Moody’s

Moody’s heeft als onderdeel van de herziening van bankratings wereldwijd nu de rating van vijf Nederlandse banken verlaagd. ABN Amro, ING, Rabobank en Leaseplan gingen met twee stappen omlaag en SNS met één stap.

Voor SNS valt volgens Theodoor Gilissen Bankiers dit mee bij de maximaal drie stappen die Moody’s vantevoren had aangegeven.

ING is één stap meer verlaagd dan eerder aangegeven en houdt een negatief vooruitzicht, terwijl de andere banken een stabiel

vooruitzicht houden.

Voornaamste redenen van de ratingverlagingen zijn de lastige marktomgeving gerelateerd de recessie en dalende huizenprijzen in Nederland, de afhankelijkheid van de kapitaalmarkt voor financiering en de grote hypotheekportefeuille.

Rabobank heeft nu een Aa2 rating, ING Bank en ABN Amro A2 en ING Groep naar A3. SNS Bank en Leaseplan staan nu op Baa2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content