Marc Faber verwacht een langdurende economische neergang

Notoir belegger Marc Faber, auteur van het rapport gloomboomdoom, bracht geen positieve boodschap voor de westerse economieën en beurzen op de Fund Forum van Cash & Morningstar. Hij verwacht een langdurende economische neergang en vindt de Amerikaanse aandelenmarkt zeker niet goedkoop. Investeren zou hij in Azië, grondstoffen en zeker in goud.

De titel van zijn betoog liegt er niet om: Bent u geboren voor of na 2007? Dat jaar was een scharniermoment waarin we van een economische boom in een neerwaartse spiraal zijn terecht gekomen. In oktober 2007 is de Verenigde Staten immers in recessie gegaan en ongeveer sindsdien zijn zowat alle activaklassen en overal ter wereld in een gesynchroniseerde neerwaartse spiraal terecht gekomen. “In de geschiedenis van kapitalisme is dit nooit gebeurd.” Faber baseert zich hiervoor niet op Amerikaanse macro-cijfers, die volgens hem worden gemanipuleerd, maar op andere indicatoren zoals containerimport, havenactiviteit en dergelijke. Ook de daling van het tekort op de lopende rekening van de VS in de loop van 2007 was een teken aan de wand. “Het gaf aan dat Amerikanen minder spendeerden dus minder invoerden.”

Hij ziet de VS en andere westerse economieën niet snel uit het dal komen omdat er een lagere kredietgroei gedurende jaren zal zijn en er zo’n destructie van kapitaal is gezien. Tegelijkertijd is de schuldenberg enorm. “We gaan in een recessie met een schuld/GDP-ratio van 350%. Met dergelijke schulden zal de VS nooit nog een zijn monetair beleid stevig kunnen verstrakken. Daar komt nog bovenop dat veel kopers van huizen extra meer hebben geleend dan hun huis waard was. Velen zitten nu met een financiële kater. In dergelijke omstandigheden kan de Amerikaanse consument niet snel zijn consumptieuitgaven uitbreiden.”

China

Het is een vaststaand feit dat het belang van de G7 in de wereld zal verminderen. De komende decennia zullen de ontluikende markten sneller groeien dan de westerse wereld. “Zeer belangrijk is dat het overgrote deel van de wereldreserves, zo’n 6 triljoen dollar, bij opkomende landen zitten.” Faber stipt ook de nakende infrastructuurboom in Azië als één van de groeimotoren. “De urbanisatie ligt zeer laag in Azië en zal verder toenemen.” Op middellange termijn ziet hij de Chinese munt tegenover de dollar fors in waarde dalen.

Op korte termijn kan de huidige recessie dit herstel wel nog vertragen. “Geloof die Chinese macrocijfers niet. Als ze één ding geleerd hebben van de Amerikanen dan is het hoe ze macro-indicatoren moeten masseren.” Dit betekent ook dat de Chinese munt in eerste instantie kan verzwakken. De Chinezen willen volgens Faber niet onderdoen tegenover andere Aziatische munten die ook flink dalen door de wereldwijde economische vertraging en lagere export.

Verwachtingen

Wat betekent dit allemaal voor de financiële markten. Ten eerste stelt Faber dat de Amerikaanse beurzen ondanks hun recente inzinking niet ondergewaardeerd zijn. “De Dow Jones voor inflatie aangepast staat nog altijd boven de hoogtepunten van 1968 en 1929.” Het argument dat het dividendrendement hoger ligt dan de 10-jarig staatspapier telt voor hem niet. “Als men vergelijkt met de rente op junkbonds, waar men eigenlijk mee moet vergelijken, zijn aandelen nog steeds niet goedkoop.”

Faber ziet vandaag nog één zeepbel: overheidspapier. “Na een bullmarkt van 27 jaar en een daling van de rente op 10 jaar van 15,8 tot 2% is een einde in zicht. Zeker nu overheden door massale stimuleringsactiviteiten de economie nieuw leven willen inblazen. Op termijn zal dit leiden tot inflatie.” De tegendraadse belegger is niet voor alles negatief. “Grondstoffen zullen een comeback maken, al was het maar door de investeringen in Azië.” Goud blijft hij door dik en dun steunen. “Goud zal zijn opmars tegenover aandelen en de Amerikaanse dollar verderzetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content