Made in France: de luxesector (1/5)

De nieuwe Franse president François Hollande en zijn regering staan voor de opdracht de Franse economie te stimuleren. Er zijn in Frankrijk niet veel sectoren die het goed doen, maar de luxe is een van de belangrijkste – en meest winstgevende – uitzonderingen.

De vaandeldrager van de Franse luxesector is de wereldwijde marktleider LVMH. Het ontstond in 1987 uit de samenvoeging van Louis Vuitton en Moët Hennessy door Bernard Arnault, de CEO en de belangrijkste aandeelhouder van LVMH. De luxegroep is door de jaren fors gegroeid door fusies en overnames.

LVMH heeft in Frankrijk meer dan 20.000 medewerkers in dienst, wereldwijd heeft het 100.000 personeelsleden. In eigen land realiseert de groep nauwelijks een tiende van haar verkoop, ondanks de talloze luxetoeristen die de boetieks van de bekende merken van LVMH in Parijs bezoeken. 35 procent van de omzet is afkomstig uit Azië. Daarmee is dat werelddeel het belangrijkste afzetgebied voor de wereldleider in de luxesector geworden. China heeft vanzelfsprekend het meest bijdragen aan de toegenomen verkoop in Azië. In 2011 is de omzet in dat land gestegen met 35 procent. China wordt de volgende jaren de belangrijkste verbruiker van luxegoederen, op de Verenigde Staten na.

Dat LVMH meer en meer doordringt tot de Aziatische markt, is niet uniek in de sector. Ook zijn concurrenten realiseren meer omzet in Azië. LVMH onderscheidt zich wel van zijn sectorgenoten doordat het in ongeveer alle luxesegmenten actief is: champagnes en sterkedranken, mode en accessoires, parfums en cosmetica, uurwerken en juwelen en gespecialiseerde distributie. De belangrijkste troef van LVMH is zijn rijke merkenportefeuille, met meer dan zestig prestigieuze namen, waaronder Louis Vuitton, Donna Karan, Kenzo, Dior, Guerlain, TAGHeuer, Bulgari, Dom Pérignon, Veuve Clicquot, Hennessy en Château d’Yquem. Die portefeuille heeft het ontwikkeld door verscheidene kleine spelers in de sector over te kopen, waaronder Bulgari in 2011. Dat biedt ook de beste bescherming tegen de opkomst van lokale spelers in de groeilanden, waar onder meer Nestlé en Danone mee af te rekenen hebben.

Op de beurs is het aandeel van LVMH vrij duur tegen 17 keer de verwachte winst voor 2012. Maar het is nooit goedkoop geweest, en toch heeft het de voorbije tien jaar uitstekend gepresteerd. De waarderingsmultiples zijn gerechtvaardigd door de forse groei van de groep in Azië, en ze groeit sterker in de ontwikkelde landen dan de meeste andere luxegroepen. LVMH heeft bovendien een hoge rentabiliteit met een operationele marge van 22 procent.

Cédric Boitte

www.AccioZ.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content