Maarten-Jan Bakkum (ING): “Rusland verrast”

Er zijn weinig aandelenmarkten die risicovoller zijn dan Rusland. Tenminste als we terugkijken naar de afgelopen jaren. Sinds de marktcorrectie in 2008, is de Russische markt na Brazilië en Zuid-Afrika het meest gevoelig geweest voor een stijgende risico-aversie onder beleggers.

Maarten-Jan Bakkum (ING): “Gezien de snel dalende wereldgroeiverwachtingen en nog steeds groeiende angst voor een verdere escalatie van de schuldencrisis in Europa, is het waarschijnlijk dat aandelenmarkten verder zullen corrigeren. Rusland past dus op het eerste gezicht niet in dit plaatje.”

Toch zou Rusland weleens een goede belegging kunnen blijken de komende kwartalen, in vergelijking met andere opkomende markten.

Overal in de opkomende wereld zien we economische groeicijfers snel naar beneden komen, zelfs in relatief solide groeilanden als India en China.

Rusland steekt hier positief bij af. Het is het enige land waar de economische groei in de lift zit. De tweede helft van het jaar zal hoogstwaarschijnlijk een hoger groeitempo kennen dan de eerste helft.

Bakkum: “De belangrijkste reden hiervoor is dat de autoriteiten een strak economisch beleid hebben gevoerd om de inflatiedruk in toom te houden. Een voorzichtig uitgavenpatroon in de eerste helft van het jaar geeft ook meer ruimte aan de regering om meer te besteden in de kwartalen voor de parlementsverkiezingen van december en de presidentsverkiezing van maart 2012. Al met al lijkt het erop dat groei in de tweede helft van dit jaar ruim 4% zal zijn, zo’n half procentpunt hoger dan in de eerste helft. Dit terwijl gemiddeld in de opkomende wereld de groei zeker een half procentpunt zal dalen in dezelfde periode.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content