Luc Bertrand: ‘Het aandeel Ackermans is geen soufflé’

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Luc Bertrand, de CEO van Ackermans & van Haaren, blaakte van zelfvertrouwen vrijdag. “U hoort mij niet klagen over de moeilijke economie”, zei Bertrand. “Wij vinden onze weg. Wij hebben de voorbije tien jaar gemiddeld 17,7 procent waarde gecreëerd voor onze aandeelhouders. Zeven of zelfs acht van die tien jaren zaten we in een crisis, want in mijn hoofd is de crisis begonnen in juli 2007.”

Bertrand laat zich geen angst aanjagen door de huidige correctie op de beurzen, of door de zwarte maandag op de Chinese beurs. “De beurs baart mij geen zorgen. De onderliggende reden van de grote schommelingen op de markten wel. China is een tsunami die op ons af komt. Het zijn harde concurrenten. Ze kunnen goedkoop produceren en ze zullen hun producten op de Westerse markten komen dumpen. Maar wij moeten ons daaraan aanpassen. We kunnen er misschien ook van profiteren door schepen te kopen in China, bijvoorbeeld.”

De topman van de investeringsmaatschappij heeft er vertrouwen in dat Ackermans & van Haaren met zijn participaties kan laveren tussen de valkuilen. “Sinds de beursintroductie in 1984 is het eigen vermogen van Ackermans & van Haaren gemiddeld 13,3 procent per jaar gegroeid. Het dividend mag u daar gerust bijtellen en dan spreken we over een groei van 14,2 procent per jaar. Journalisten proberen dat soms uit te rekenen, maar het klopt nooit helemaal. Ik kan er niet goed tegen als ze mij minder rendement geven, dan ik heb gehaald.” (lacht)

De marktwaarde van de investeringsmaatschappij groeide over die periode nog iets sneller dan het eigen vermogen. De beleggers van het eerste uur, die intekenden op de beursintroductie, kunnen terugkijken op een return, inclusief dividend, van 15 procent. “Ik begrijp niet waarom de analisten altijd de activiteiten zitten te ontleden, om er dan vervolgens een korting op toepassen. Ik ben geen voorstander van décotes. Onze trackrecord is een premie waard.”

“Het orderboek van de baggeractiviteiten DEME staat op een record, zelf na het afwerken van het Suez-project. Dat is dankzij een groot project in Singapore en de windparken dichter bij huis. We geloven echt in nieuwe energie. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou moeten zeggen. Maar wij verkopen wind en we verdienen eraan. We moeten elke maand 200 miljoen euro aan orders binnenhalen om het orderboek op peil te houden. Het is jaar na jaar investeren en de toekomst voorbereiden. We laten 70 à 80 procent van de cash in het bedrijf. Er zijn in het eerste half jaar voor bijna 300 miljoen euro kapitaalinvesteringen gebeurd.”

“Laten we onze zakdoek bovenhalen voor de resultaten van de bouwactiviteiten van CFE. We zijn ermee bezig. Er zit talent, maar we moeten iedereen in de goede richting laten marcheren. Dankzij DEME hebben we financiële ademruimte en kunnen we onze tijd nemen voor de herstructureringen. Geef ons 2 à 3 jaar. We gaan het kind niet met het badwater weggooien.”

Bertrand is wel trots op de evolutie bij de private banken Bank Delen en Bank van Breda. “Ze droegen 52 miljoen euro bij aan het nettoresultaat van de groep. Als u mij dat tien jaar geleden had verteld, dan zou ik door het plafond gesprongen zijn.” Hij is ook trots op de rendementen die Bank Delen in de periode 2005 tot 2014 voor zijn klanten realiseerde (tussen 3,5 en 6% afhankelijk van het risicoprofiel). “Ja, de aandeelhouders van Ackermans haalden meer return. Maar zij beheren 37 miljard euro. Wij hebben slechts een marktkapitalisatie van 4,5 miljard euro. Bovendien nemen zij geen grote posities in Ackermans, om alle conflicten te vermijden. Wanneer nieuwe klanten arriveren met een grote positie in Ackermans, dan raden zij aan die te verkopen.”

“Ik kijk het liefst in mijn eigen boeken. Het eigen vermogen van een aandeel zegt meer dan de koers. De markt kan eender wat zeggen. Soms gaat het te snel, soms gaat het te traag. De beurzen zijn artificieel opgepept door de centrale banken. Maar de koers van Ackermans & Van Haaren is geen soufflé die zal invallen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content