Danny Reweghs

Loop niet achter de groeiwaarden aan

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De marktwaarde van de technosterren Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (Alphabet) is dit jaar alleen al meer gestegen dan die van Exxon Mobil,enkele jaren geleden nog de onderneming met veruit de grootste beurskapitalisatie ter wereld (nu 350 miljard dollar).

Het symboliseert de overmacht van de groeiwaarden ten opzichte van de waarde-aandelen. Dat soort aandelen heeft de indexen als Standard&Poor’s500 (S&P500-index, ticker SPX) de afgelopen jaren op sleeptouw genomen.

Groei verplettert waarde

De afgelopen vijf jaar heeft de Growth-index (ticker SGX, de verzameling van groeiaandelen in de S&P500-index) een return (koersstijging en dividenden) van 90,5 procent gehaald tegenover 71 procent voor de Value-index (ticker SVX, de verzameling van ondernemingen uit de S&P500-index waarop het etiket ‘waarde’ wordt gekleefd). In twee jaar zien we een verschil in return van 18,3 procent voor SGX en slechts 9,8 procent voor SVX.

Ter illustratie zetten we Amazon tegenover Wal-Mart Stores. De groeiwaarde Amazon heeft een beurswaarde van 475 miljard dollar tegenover 235 miljard dollar voor Wal-Mart, ondanks het feit dat de verwachte omzet voor Amazon dit jaar ‘slechts’ 166 miljard dollar bedraagt tegenover 486 miljard dollar voor Wal-Mart. Maar bij Wal-Mart stagneert de omzet, terwijl de onlinekoning Amazon de omzet in drie jaar bijna zal hebben verdubbeld.

Geen ommekeer

Vorig jaar presteerde de SVX beter dan de SGX, maar de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president zorgde weer voor een ommekeer. De trend die al sinds 2007 aan de gang is, zet dus door. Na het uiteenspatten van de internetzeepbel in maart 2000 zakte de ratio MSCI US Growth tegenover de World Value Index van 1,5 naar 0,7 in 2007, maar de afgelopen maand klom die verhouding zelfs boven 1,5, dus boven de piek van maart 2000. Opnieuw in ijle lucht.

Zeepbelneiging

Sinds begin dit jaar is het prestatieverschil dan ook extreem: slechts +2,5 procent voor SVX tegenover +7,5 procent voor de S&P500 en vooral +13,0 procent voor SGX. De waarderingsverschillen beginnen weer sterk op te lopen. Voor het gemiddelde groeiaandeel wordt 21,2 keer de verwachte winst betaald, 3,2 keer de omzet en 5,5 keer de boekwaarde ten opzichte van respectievelijk 16,1, 1,5 en 2 keer voor het gemiddelde waarde-aandeel. Dat bijkomend element wijst op een oververhitting van de markten.

Het is met andere woorden geen goed idee nu nog achter de fors opgelopen groeiwaarden aan te lopen. Begin almaar defensiever te beleggen. Verkies de komende tijd duidelijk waarde boven groei en bouw ook stilaan een kaspositie op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content