Libor-schandaal wordt almaar duurder
Volgens persbronnen loopt UBS het risico op meer dan een miljard dollar aan boetes in het kader van het schandaal rond de manipulatie van de Libor-rente.
Bronnen nauw betrokken bij het onderzoek geven aan dat de Amerikaanse en Britse toezichthouders een miljard dollar aan boetes eisen van de grootste bank van Zwitserland. Dit is meer dan het dubbele van het bedrag dat geëist wordt van Barclays.
In totaal worden 16 banken – dus het gros van de instellingen die aan het Libor-systeem deelnamen – vervolgd voor het manipuleren van de Libor-rente, een interbancaire rente die vastgelegd wordt door deze banken, en dat gedurende vele jaren. De gecommuniceerde Libor-rentes zouden gemanipuleerd zijn om geen onrust te wekken tijdens de financiële crisis en om winsten te genereren met trading-operaties.
De boetes kaderen in het strafrechtelijk onderzoek naar de kost van het schandaal, en dus niet het – mogelijk veel duurdere – burgerrechtelijk luik. Hoewel de manipulaties vaak maar om enkele basispunten draaiden (1 basispunt = 0,01%), wordt de Libor-rente immers in honderden miljarden dollars aan financiële producten gebruikt (gaande van kredietstructuren tot afgeleide producten).
De vervolgde banken zijn: Barclays, RBS, HSBC, Lloyds, UBS, Credit Suisse, Rabobank, Deutsche Bank, West LB, Société Générale, JP Morgan Chase, Citigroup, Bank of America, Norinchukin, Bank of Tokyo Mitsubishi, Royal Bank of Canada
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier