Leleux: “Europese banken zijn te zwak om zware verliezen op te vangen”
Het verloop van de Griekse schuldencrisis is van immens belang voor de rest van eurozone, vermits deze testcase zal gebruikt worden als blauwdruk voor de andere probleemlanden. Maar hoe zit het eigenlijk met de inbreng van de privé-sector waar door Duitsland zo hard op wordt aangedrongen?
Leleux: “De talloze lekken en communicaties naar de pers toe, zorgen ervoor dat een occasionele observator waarschijnlijk het bos door de bomen niet meer ziet. In essentie gaat het debat over wie in de toekomst de grootste schade zal oplopen bij de onvermijdelijke wanbetalingen: de belastingbetaler of de investeerder in overheidsobligaties ? Gezien de hachelijke overheidsfinanciën van de Europese periferie en de lage economische competiviteit en groei zijn schuldherschikkingen en gedeeltelijke terugbetalingen op overheidsobligaties onvermijdelijk.”
Samen met een grondige economische herstructurering en voor sommige landen een eventuele toekomstige uitstap uit de eurozone, kunnen de perifere overheidsfinanciën binnen enkele jaren op een duurzamer pad gebracht worden. De Europese politici spelen openlijk met vuur door teveel de nadruk te leggen op een substantiële deelname van de europese financiële sector in de herfinancieringen.
Leleux: “De Europese banken zijn te zwak om zware verliezen op te vangen. Bij een meer dan symbolische schade aan hun balansen is de kans heel groot dat het publiek het resterende vertrouwen in hun banken zal verliezen, waarbij de Europese overheden zouden moeten tussenkomen om de banksector opnieuw te redden en de uiteindelijke financiële en economische schade veel hoger zou oplopen. De hond bijt dan in zijn eigen staart.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier