Leden FOMC overwegen verschillende beleidsopties

Op basis van de futures gaan de Amerikaanse beurzen straks min of meer stabiel openen, de futures op de S&P 500 noteren dicht in de buurt van het slotniveau van gisteren. Er staat vandaag eigenlijk maar één belangrijke en spraakmakende gebeurtenis op de agenda.

Dat is natuurlijk de toespraak die FED-voorzitter Ben Bernanke in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming gaat geven. Van Bernanke wordt halvelings verwacht dat hij een hint gaat geven over een mogelijke verruiming van de monetaire politiek. Blijft zo’n hint uit, dan kan de ontgoocheling groot zijn.

Federal Open Market Committee beschikt over meerdere mogelijkheden

Uit de vorige week gepubliceerde notulen van de meest recente monetaire vergadering in de Verenigde Staten bleek volgens Royal Bank of Scotland dat de leden van het Federal Open Market Committee verschillende beleidsopties overwogen.

Na de verlenging van operatie Twist (inkoop van langetermijnobligaties) in juni werden eerder deze maand geen nieuwe maatregelen aangekondigd.

Er werd wel gesproken over nieuwe aankopen van activa en een verlenging van de nulrente. Nog in de VS kwamen de orders voor duurzame goederen en de huizenverkopen iets boven de verwachtingen uit. In de eurozone steeg de voorlopige PMI index van de industriële activiteit in augustus iets hoger tegenover juli.

Op de grondstoffenmarkten waren er vorige week vooral winnaars. Opvallend was de goede prestatie van de metalen, dit ondanks het ongunstige nieuws uit China.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content