Landbouwkrediet neemt Centea over van KBC Groep

KBC Groep heeft een overeenkomst bereikt met Landbouwkrediet over de verkoop van zijn dochter Centea (België) voor een totaal bedrag van 527 miljoen EUR.

De opname van Centea in de Groep Landbouwkrediet betekent een grote stap in het groei- en diversificatiebeleid dat de bank al jaren voert.

Landbouwkrediet en Centea samen worden een nieuwe belangrijke speler in het Belgische bankspectrum, met behoud van de coöperatieve waarden van Landbouwkrediet, en met één van de grootste netten van zelfstandige agenten ten dienste van meer dan 1.000.000 klanten.

Voor KBC past de aankondiging van vandaag in de strategische refocus die KBC eind 2009 bekend maakte. De desinvestering van Centea betekent een belangrijke stap in de uitvoering van dit strategisch plan, zonder daarbij de slagkracht van het business model van KBC op zijn kernmarkten aan te tasten.

KBC zal immers, onder de eigen merknaam KBC, bank- en verzekeringsdiensten blijven aanbieden in Vlaanderen en Brussel via zijn netwerk van 722 KBC-bankkantoren, 19 privatebankingkantoren, 13 bedrijvenkantoren en 569 KBC-verzekeringsagentschappen en in Brussel en Wallonië via de 88 bankkantoren, 13 bedrijvenkantoren, 7 privatebankingkantoren en 75 verzekeringsagentschappen van CBC.

Deze transactie maakt voor KBC een (positief) bedrag van ongeveer 0.4 miljard euro aan kapitaal vrij, vnl. door een verlaging van de risicogewogen activa met 4.2 miljard euro.

Dat leidt uiteindelijk tot een verhoging van de Tier-1 ratio van KBC met ongeveer 0.4% (impact berekend op 31/12/2010). De meerwaarde op deze transactie is verwaarloosbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content