Lagere inflatie biedt China de kans om de economie te ondersteunen

Terwijl de Verenigde Staten langzaam dient om te schakelen van een consumptie-gerichte naar een meer productie-georienteerde economie, dient China volgens Christophe Van Canneyt van Bank Puilaetco haar binnenlandse consumptie te stimuleren ten koste van de export sector.

De laatste economische indicatoren wijzen op een vertraging van de Chinese export en van de Chinese binnenlandse consumptie.

Nu de inflatie lager ligt, hebben de Chinese autoriteiten de mogelijkheid om hun economie te stimuleren door de hoeveelheid uitgeleende kredieten te verhogen, terwijl ze de vastgoedmarkt nog altijd aan banden houden.

Inflatie in de industrielanden, inflatie dreigt conjunctuur te beïnvloeden

De stijging van de inflatie is momenteel te wijten aan de stijgende energieprijzen. Op langere termijn zou een te snelle stijging van de olieprijzen, ten gevolge van een geopolitieke crisis, het economisch herstel in het gedrang kunnen brengen en nog meer inflatie genereren.

Ook al is de stijging van de laatste jaren fundamenteel verantwoord gezien de toenemende vraag, een forse stijging van de olieprijzen in een kort tijdsbestek heeft steeds zware negatieve effecten op de conjunctuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content